Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 24 (7025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Inedit

Cea mai mare expoziţie de jucării vechi din România, la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea mai mare expoziţie de jucării vechi din România, ce cuprinde peste 1.600 de obiecte, a fost vernisată marţi, 29 ianuarie, la Muzeul de Istorie Suceava - Galeria Pod. Jucăriile din perioada 1930-1989, aparţinând colecţionarilor Cristian şi Mihail Dumitru, au creat o lume de poveste la Muzeul de Istorie Suceava, antrenând publicul într-o excursie în lumea minunată a jucăriilor. Încântaţi de colecţie au fost atât cei mici, prezenţi la eveniment, preşcolari, şcolari, cât şi părinţii sau bunicii, educatorii, care au retrăit clipele copilăriei. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 12 aprilie 2019.

Expoziţia “Jucăriile din (galleria) Pod”, organizată în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, a adus în faţa publicului peste 1.600 de jucării din colecţia asociaţiei. Pe lângă jucăriile vechi (de la maşinuţe, autobuze, autospeciale, trenuleţe, avioane, până la păpuşi sau banale cuburi din lemn, cărucioare pentru păpuşi, jocuri cu pioni, jocuri interactive, jucării mecanice produse în România, China, Japonia, Ungaria, jucării confecţionate din plastic, metal, lemn, material textil etc.), expoziţia este însoţită şi de o colecţie de reproduceri ale unor fotografii cu copiii şi jucăriile lor în ultima sută de ani, din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor.

 

O expoziţie „construită” cu multă trudă şi pasiune

Vernisajul a fost deschis de Ion Mareş, director adjunct al Muzeului Bucovinei, care a spus că această colecţie de jucării, „o minune a copilăriei”, a fost „construită” cu multă trudă şi pasiune de fraţii Cristian şi Mihail Dumitru, ingineri din Bucureşti, care au avut bunăvoinţa de a veni la Suceava cu această expoziţie. „Pentru mine, această expoziţie este un pas în urmă, în copilărie, pentru că cele mai multe jucării sunt din perioada de dinainte de 1989”, a spus Ion Mareş.

Iuliana Roşca, şef birou Educaţie, Marketing şi Comunicare - Muzeul Bucovinei, s-a ocupat, alături de colegii ei, de amenajarea şi organizarea expoziţiei de jucării vechi la Muzeul Bucovinei Suceava. „Expoziţia de jucării face parte din programul de educaţie muzeală, pe care Muzeul Bucovinei îl pune la dispoziţia publicului larg, mult mai mult în ultimii trei ani, de la redeschiderea muzeului. Ne-am gândit să aducem şi altfel de expoziţii la muzeu, precum cea oferită de Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, care ne-a contactat. Ni s-a părut foarte interesant ceea ce ne-au propus şi am reuşit împreună să deschidem expoziţia. Sperăm ca publicul de toate vârstele să ne viziteze, pentru că toţi se vor regăsi în povestea jucăriilor, prin comparaţie, prin similitudine, prin amintirile trezite de fiecare jucărie în parte. Pentru cei tineri, probabil va fi o curiozitate”, a spus Iuliana Roşca.

 

O reflectare a copilăriei româneşti

Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa fraţilor Cristian şi Mihail Dumitru, colecţionarii din Bucureşti. Cristian Dumitru a promis că va ajunge la Suceava, în anii următori, cu o colecţie dedicată şcolii româneşti, din perioada1900-1980, care cuprinde rechizite, caiete, oracole, jurnale, globuri pământeşti, dar şi o colecţie (câteva sute de bucăţi) de cutii de bomboane româneşti, din perioada 1900-1980. Preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, inginerul Cristian Dumitru, a povestit că fiind trei fraţi, primele jucării din colecţie au fost ale lor, după care, pe la 20 de ani, după ce s-a întors el din armată, a considerat că nu ar fi rău să adune jucării de pe la prieteni (obţinute la schimb cu alte obiecte) şi să colecţioneze tot ce s-a fabricat în România în acei ani, în materie de jucării.

„La Muzeul Jucăriilor încercăm să adunăm jucăriile pe care le-au avut copiii din România în ultimii o sută de ani. Avem acum în colecţie circa 15.000 de bucăţi. Fiecare jucărie are o poveste, fiind martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei”, a spus Cristian Dumitru.

Colecţia are la bază jucăriile familiei Dumitru, dar unele sunt primite cadou sau găsite prin târgurile de vechituri sau primite de la câte o doamnă, care a adunat câte o sacoşă cu jucării din podul casei. „Am mai recuperat şi din cele aruncate în spatele blocului. Chiar dacă au fost stricate, din mai multe am făcut una bună. Expoziţia este adresată atât copiilor, care descoperă astfel jucăriile părinţilor, cât şi părinţilor, care redescoperă jucării ce le-au făcut copilăria fericită sau găsesc expuse unele pe care nu le-au avut niciodată. Expoziţia este o reflectare a copilăriei româneşti”, a mai completat Cristian Dumitru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea mai mare expoziţie de jucării vechi din România, la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 2702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cea mai mare expoziţie de jucării vechi din România, la Muzeul de Istorie Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei