Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, se află astăzi la Bucureşti, la o întâlnire de urgenţă cu conducerea Guvernului României, în principal cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, deşi este posibilă şi participarea premierului Viorica Dăncilă.
Întâlnirea a fost stabilită la solicitarea primarilor de municipii din România, care acuză Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru anul 2019.
„Deşi am solicitat în numeroase rânduri ca 60% din cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT să fie alocat bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, cererile noastre au fost ignorate. Vrem nişte venituri sigure, nu să depindem de modul în care le împart alţii”, a spus Ion Lungu.
Într-o scrisoare transmisă Guvernului, primarii de municipii reclamă faptul că proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019 nu a fost dezbătut şi acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi.
„Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale, sunt refuzate, astfel încât la nici una dintre cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală", spun primarii reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.
Conform unor surse neoficiale, cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, sunt repartizate astfel:
- 20% la bugetul local al judeţului;
- 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative;
- 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale.