Mai multe obiective de investiţii care se vor derula în 2019 şi 2020 vor fi finanţate de municipalitatea suceveană cu bani dintr-un credit de 25 de milioane de lei, aprobat încă din 2016, dar la care nu a avut acces până acum, din cauza restricţiilor impuse de Guvern.
Principalul obiectiv de investiţii propus spre finanţare din acest credit este ruta alternativă Suceava – Botoşani – etapa I – pod peste râul Suceava, cu peste 5 milioane de lei necesari.
Al doilea obiectiv, ca valoare, este cel de modernizare a Ştrandului Iţcani, cu un necesar de 5 milioane de lei, urmat de extinderea reţelei de gaz metan în Burdujeni Sat şi cartierul Tineretului, cu peste 4 milioane de lei.
Alimentarea cu energie electrică a staţiei de încărcare a autobuzelor electrice este un proiect care necesită 3,7 milioane de lei, realizarea de drumuri şi parcări în cartierul Europa, de pe dealul Tătăraşi, costă 2 milioane de lei, în vreme ce pentru reabilitarea de puncte termice şi a unor reţele de termoficare se alocă 1,7 milioane de lei.
Realizarea serei floricole a municipalităţii necesită investiţii de 1,5 milioane de lei din acest credit, în vreme ce pentru construirea unui centru de documentare-informare şi laboratoare la Colegiul Naţional „Petru Rareş” se propune alocarea a 2 milioane de lei.
Împrumutul de 25 de milioane de lei aprobat de Consiliul Local Suceava încă din 2016 a fost contractat ulterior la CEC Bank, cu o maturitate de 10 ani, dar abia acum Comisia de autorizare a împrumuturilor locale a aprobat utilizarea banilor, pe parcursul anilor 2019 şi 2020, încât o parte din obiectivele de investiţii iniţiale necesită să fie înlocuite, unele lucrări fiind deja realizate, din fonduri proprii, în vreme ce altele au valori actualizate.
Proiectul de hotărâre, cu noile obiective de investiţii, va fi discutat în şedinţa de Consiliu Local de joi, 31 ianuarie.