Jaful de la magazinul Altex, din incinta Egros din Suceava, nu este primul de acest fel din ţară. Începând cu jumătatea anului 2017, magazinele Altex au devenit o ţintă predilectă a hoţilor, iar acţiunile s-au intensificat în partea a doua a anului trecut.
După toate probabilităţile este vorba de aceeaşi grupare, una foarte bine organizată şi care acţionează profesionist şi într-un timp foarte scurt. Spargeri similare s-au înregistrat în Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vaslui, Târgovişte sau Alba Iulia, ca să enumerăm doar o parte din locurile „vizitate” de hoţi.
De fiecare dată prada a fost consistentă şi a constatat, în special, în telefoane de ultimă generaţie, prejudiciile fiind între 100.000 şi 400.000 de lei.
Hoţii au procedat şi în celelalte locaţii care aparţin celor de la Altex exact ca la Suceava. Mai exact, au intrat în magazin după ce au forţat uşa de la intrare cu o rangă, iar mai apoi în genţi special concepute pentru a putea fi încărcate rapid şi închise cu viteză au introdus marfa găsită. Genţile cu marfa furată au fost transportate apoi în maşina fără numere de înmatriculare cu care hoţii se deplasează pentru a da spargerile.
Totul durează foarte puţin, de ordinul câtorva minute, cum este şi cazul jafului de la Suceava, unde furtul a fost finalizat în trei minute şi două secunde. Hoţii sunt conştienţi de existenţa camerelor de supraveghere existente în zonă, astfel încât îşi iau toate măsurile de siguranţă.
Pe lângă maşina de pe care sunt demontate plăcuţele cu numerele de înmatriculare, indivizii, trei la număr, au şi feţele protejate pentru a nu putea fi identificaţi, iar pe mâini au mănuşi pentru a nu lăsa amprente sau probe ADN care ar putea fi folosite de anchetatori pentru a-i prinde.
Interesantă este şi politica firmei Altex, care deşi a fost vizată de spărgători în mai multe rânduri şi a fost prejudiciată în total cu sute de mii de euro, nu îşi ia măsuri suplimentare de securitate.
Este adevărat că există un contract cu o firmă de pază şi protecţie, dar conform protocolului echipa de intervenţie are la dispoziţie 8-9 minute pentru a ajunge la obiectiv. Or, hoţii operează într-un timp mult mai scurt, ceea ce face inutilă deplasarea echipei de intervenţie a firmei de pază şi protecţie.
Una peste alta, este vorba de un fenomen extins la nivel naţional, iar prinderea hoţilor ar putea fi doar o chestie de noroc, de vreme ce aceştia îşi fac de cap nestingheriţi de circa un an şi jumătate.