Patru echipaje de liceeni din judeţ, tineri preocupaţi de inovaţie şi inventică, s-au calificat în cadrul a patru mari competiţii internaţionale de ştiinţă şi cercetare.
Elevii au fost propulsaţi laScience Expo – Bruxelles, Belgia; Eucys (European Union Contest for Young Scientists) – Sofia, Bulgaria; şi Esi Milset – Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în urma rezultatelor obţinute la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie pentru Elevi „RoSEF” şi a progreselor prezentate în etapele ulterioare concursului.
Competiţiile nu sunt finanţate de Ministerul Educaţiei, astfel că plecarea elevilor este suportată de buzunarul părinţilor şi sponsori pe care trebuie să-i găsească.
Echipele calificate
Echipajul format din Mihai Alexandru Hulubeac şi Adrian Piniuc Vasiliu Jr., coordonat de prof. Anca Greculeac, va reprezenta România la Science Expo (https://science-expo.be/), concurs găzduit de capitala Belgiei, Bruxelles. Evenimentul va avea loc în luna mai.
Elevii au pregătit proiectul „IceBox” - sistem de răcire a procesorului unui calculator, recompensat în toamna anului trecut cu Premiul Special la Concursul Naţional de Inovaţie Tehnică şi IT „DaVinci”.
„Ochelarii Fericirii” este titlul unui alt proiect calificat, realizat de eleva Colegiului Naţional „Petru Rareş” Ioana Ruxandra Greculeac şi Tudor Petracovici, de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava, pregătiţi de prof. Anca Greculeac. Aceştia vor participa la Eucys (European Union Contest for Young Scientists) – Sofia, Bulgaria (https://www.facebook.com/pg/EUCYS/posts/), din luna septembrie a acestui an. Evenimentul se află la cea de-a 31-a ediţie.
EUCYS a fost înfiinţat de Comisia Europeană în 1989 pentru a încuraja cooperarea şi schimbul de informaţii între tinerii oameni de ştiinţă, care au astfel ocazia de a fi ghidaţi de unii dintre cei mai importanţi cercetători din Europa.
Reprezentanţi de la Colegiul Tehnic „Laţcu-Vodă” Siret şi de la Liceul „Filadelfia”
Un alt proiect calificat la Eucys din Bulgaria este semnat de Iuliana Paula Huţanu, de la Colegiul Tehnic „Laţcu-Vodă” Siret, eleva fiind coordonată de prof. dr. Cristina Amalia Dumitraş şi prof. Jeaneta Steluţa Maidaniuc.
„Acţiunea prednisonului, a clorurii de sodiu şi a microundelor asupra organismelor vii” a obţinut cel mai mare punctaj dintre toate proiectele din judeţ, la etapa naţională a concursului „Rosef”.
O altă lucrare care va reprezenta România la una dintre competiţiile internaţionale de inventică este „Doctorul Green al apelor uzate”, care aparţine elevilor Teodor Nichifor şi Albert Reguş, de la Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava, îndrumaţi de prof. Valerica Ignătescu.
Ei s-au calificat la Esi Milset, din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, de la finele lunii septembrie.
ESI este cel mai mare eveniment din Emiratele Arabe Unite, care se concentrează exclusiv pe creativitatea ştiinţifică a tinerilor cercetători aspiranţi din întreaga lume; care promovează dezvoltarea culturii ştiinţifice în rândul tinerilor prin organizarea STEAM (Science, Tehnologie, Inginerie, Matematică) şi programe de Artă.