Căderile masive de zăpadă din ultima perioadă au creat peisaje extraordinare, mai ales în zonele de munte.
Într-o filmare recentă, făcută în Parcul Național Călimani, în cadrul acțiunilor periodice de monitorizare, se văd trei cerbi frumoși, care înfruntă cu greu stratul gros de zăpadă din pădure. Între timp, stratul de zăpadă a devenit cu mult mai mare, mai ales că în ultimele două zile a nins aproape fără oprire.
Imaginile extraordinare au fost filmate de rangerul Cristin Cireș, fauna din parc fiind permanent monitorizată de specialiștii Romsilva.
Unul dintre motive este tocmai faptul că zăpezile abundente limitează accesul la hrană al cervidelor, încât se impun măsuri de suplimentare a hranei la punctele de hrănire special amenajate de silvicultori în pădure.
În același timp, din cauza zăpezilor mari, cervidele sunt mai expuse prădătorilor, în special haitele de lupi, monitorizarea evoluției anumitor specii cu valoare cinegetică fiind de asemenea în atribuțiile silvicultorilor.
Cerbul este un animal erbivor, adaptat zonelor montane cu păduri întinse, unde găsește condiții de hrană și adăpost, dar poate fi regăsit și în zonele de deal, iar în ultimele decenii a fost reintrodus și în zonele de câmpie.
Cerbii trăiesc în libertate până la 18-20 de ani și ating o greutate de până la 300 de kilograme. Coarnele le ”leapădă” la începutul primăverii. Acestea le cresc la loc vara și toamna, până în perioada boncănitului, când cerbii se luptă între ei pentru supremația cârdurilor de ciute.
Calimani National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița – Năsăud și Harghita.
Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.