Secţiile Boli infecţioase şi Pediatrie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava sunt pregătite pentru o eventuală epidemie de gripă, inclusiv prin achiziţia de teste rapide pentru diagnosticul gripei. Managerul Vasile Rîmbu a declarat, ieri, că spitalul a achiziţionat 300 de teste rapide, din care primele 100 au ajuns deja şi au fost împărţite în mod egal între Pediatrie şi Boli infecţioase. Celelalte urmau să fie livrate în cursul zilei de ieri sau cel mai târziu luni. „Firma distribuitoare nu a avut să ne trimită mai mult de 100, dar s-au angajat să livreze restul comenzii până cel mai târziu în data de 28 ianuarie. Acordăm atenţie maximă prevenirii extinderii gripei, diagnosticului precoce şi tratamentului”, a subliniat managerul Vasile Rîmbu.
Testul rapid detectează prezenţa virusului gripal în secreţiile nazale şi faringiene şi identifică tipul de virus, A sau B, în 10 minute. Pentru identificarea subtipurilor, în cazul testelor pozitive, se fac analize suplimentare.
Testele rapide sunt recomandate a fi utilizate cât mai rapid de la debutul simptomelor, de preferat în primele 3 zile, când cantitatea de virus este mai mare. La adulţi, eliminarea virusului scade după 4-5 zile de la debutul bolii. La copii recoltarea se poate face şi la 5 zile, deoarece eliminarea virală poate dura mai multe zile.
Spitalul a impus măsuri suplimentare de protecţie, atât pentru pacienţi şi personal, cât şi pentru vizitatori
Cu ajutorul testelor rapide, în Spitalul de Urgenţă Suceava au mai fost diagnosticaţi pozitiv cu gripă doi pacienţi internaţi în secţia Boli infecţioase, o femeie de 62 de ani, diagnosticată în 24 ianuarie, şi una de 28 de ani, diagnosticată în data de 23 ianuarie. Testele rapide ajută medicii atât să izoleze pacienţii susceptibili a avea gripă, cât şi pentru previzionarea evoluţiei stării de sănătate a acestora, până la primirea rezultatelor analizelor suplimentare de laborator.
Pe lângă achiziţionarea de teste rapide pentru depistarea gripei, Spitalul de Urgenţă Suceava a impus asigurarea echipamentului de protecţie pentru vizitatori, purtarea obligatorie a măştii de protecţie pentru întreg personalul medico-sanitar din unitate şi sporirea măsurilor de igienă generală - curăţenie riguroasă, dezinfecţii, igiena mâinilor - la nivelul tuturor secţiilor.
De asemenea, conducerea spitalului a decis limitarea numărului de vizitatori la nivelul tuturor secţiilor şi reducerea programului de vizită la o oră pe zi, de la 15.00 la 16.00. În secţiile de risc, precum Obstetrică - Ginecologie, Anestezie- Terapie Intensivă, Neonatologie şi Boli infecţioase accesul vizitatorilor este complet interzis.
La apariţia cazurilor de gripă, se izolează pe saloane pacienţii cu aceleaşi afecţiuni, pentru a se evita contaminarea celorlaţi.
La nivel naţional, în acest sezon s-au înregistrat aproape 30 de decese din cauza gripei. În Suceava a fost un caz de deces, un bărbat în vârstă de 60 de ani, nevaccinat, cu afecţiuni cardiace şi diabet.