O adolescentă de 16 ani, din judeţul Suceava, cu un IQ de geniu, se numără printre cei mai inteligenţi 2% oameni din lume, eleva fiind recent admisă în organizaţia elitistă a celor strălucite minţi ale planetei – Mensa.
Miruna Elena Palaghean este elevă în clasa a X-a, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, la clasa de mate-info, bilingv engleză.
Nivelul său de inteligenţă şi IQ-ul de peste 131 i-au fost certificate printr-un test de 45 de întrebări elaborate de Mensa International, de tip matrici progresive Raven, pe care, statistic, pot să le rezolve doar două procente din populaţia lumii.
Un copil curios şi creativ
Miruna Elena Palaghean duce o viaţă obişnuită, merge la şcoală, îşi face temele, participă la olimpiade şcolare, iar în timpul liber îi place foarte să citească în limba engleză.
Este un copil polivalent, iubeşte ştiinţele exacte, informatica, matematica, fizica, dar şi limba engleză, excelează la desenul în cărbune şi are o ureche muzicală şi un ritm foarte bine dezvoltate.
Iar indiciile cu privire la calităţile sale extraordinare au venit de timpuriu. A învăţat să citească singură în jurul vârstei de cinci ani, iar un an mai târziu îşi citea singură poveştile copilăriei. Spiritul de observaţie, creativitatea, logica şi mai ales curiozitatea Mirunei au fost insaţiabile de când era încă un copil, la fel şi dorinţa de a cunoaşte, astfel că nu de puţine ori părinţii au fost puşi la grea încercare de întrebările micuţei.
Specific copiilor supradotaţi, are o capacitate de înţelegere superioară, reuşeşte să lege foarte rapid detaliile unei situaţii prin deducţii, abordează problemele pe mai multe căi şi oferă soluţii total neaşteptate.
Pune întrebări multe şi provocatoare, însă urmează un paradox propriu copiilor foarte inteligenţi, se plictiseşte repede şi este timidă, „carapacea” sa fiind cea care-i oferă, mai degrabă, confortul în relaţia cu ceilalţi. Se refugiază deseori în biblioteca sa plină de cărţi în limba engleză, limbă în care citeşte de când era copil. Mai mult, Miruna deţine încă din clasa a VII-a certificatul Cambridge C1 Advanced, pentru competenţe lingvistice superioare în limba engleză, recunoscut la nivel internaţional.
Circa 130.000 de membri în toată lumea
La şcoală, Miruna are medii bune şi foarte bune, reţine lecţiile uşor, iar de-a lungul timpului şi-a dovedit competenţele în cadrul multor competiţii şi olimpiade.
Însă pentru că şcoala şi societatea în general nu-i ajută în mod deosebit pe copiii supradotaţi să-şi valorifice potenţialul la adevărata valoare, părinţii adolescentei au căutat un cadru în care Miruna să se dezvolte, să evolueze şi să aibă contact cu persoane valoroase.
Aşa au găsit informaţii despre Mensa, Miruna fiind programată pentru testare la finele lui noiembrie (45 de întrebări în 20 de minute). Rezultatele au venit două luni mai târziu, atestându-i că face parte din elita oamenilor deştepţi.
Cât despre planurile de viitor ale Mirunei, adolescenta vrea să studieze informatica în Statele Unite ale Americii, pregătindu-se pentru susţinerea bacalaureatului american.
Mensa a luat fiinţă în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica şi pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligenţă. Periodic, membrii au întâlniri şi activităţi.
În prezent, la nivel mondial, organizaţia numără circa 130.000 de membri în peste 100 de ţări ale lumii. Cei mai mulţi membri provin din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, unde Mensa funcţionează de mai mult timp.