Împlinirea în acest an a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, eveniment istoric de o însemnătate aparte, a fost marcată joi, în Sala de Conferinţe a Muzeului Bucovinei din Suceava, printr-o activitate realizată în colaborare cu elevi ai Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Suceava.
Aceştia au pregătit un frumos şi emoţionant moment artistic intitulat “Unirea Principatelor reflectată în literatură”, coordonat de prof. Rodica Cozaciuc. Scenetele au fost interpretate de elevii claselor a XI-A şi a X-a F, admiraţi şi aplaudaţi de colegii lor, dar şi de muzeografi din cadrul Muzeului Bucovinei.
Despre însemnătatea actului Unirii, a rolului lui Cuza în înfăptuirea ei, ca precursor al marilor reforme care au transformat Principatele Unite într-un stat modern, a vorbit directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, dr. Ioan Mareş, iar muzeograful Cristina Slavic le-a prezentat elevilor piesele originale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi soţiei sale Doamna Elena, aflate în colecţiile Muzeului de Istorie din Suceava.
Unirea Principatelor Române Moldova şi Țara Românească la 24 ianuarie 1859 a reprezentat un pas important spre Marea Unire din anul 1918 şi a însemnat una din cele mai mari realizări istorice ale înaintaşilor noştri, punându-se atunci temelia statului unitar, dar şi a României moderne.