Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 19 (7020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Premieră pentru Suceava

Primul transplant de os „străin” efectuat în Spitalul de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primul transplant cu os recoltat de la o altă persoană efectuat în Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost realizat, săptămâna trecută, de o echipă formată din chirurgii ortopezi Răzvan Bandac şi Marius Grămadă şi medicul anestezist Lavinia Ştreangă. S-a folosit alogrefă osoasă umană conservată import, de la Banca de Ţesuri de la Spitalul Colentina, din Bucureşti. Dr. Bandac, medicul-şef al secţiei Ortopedie din spital, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că transplantul a fost făcut la un pacient în vârstă de 60 de ani, pe un os cu fractură afectat de un proces tumoral „la limita malignităţii, care metastazează foarte rar”. Zona de „absenţă osoasă” a fost de 10 cm, pe tibie, în apropiere de genunchi. Dr. Bandac a spus că intervenţia chirurgicală a durat două ore şi jumătate – a fost excizată tumora, s-a efectuat grefa şi au fost montate două plăci de titan. Genunchiul a fost stabilizat, pacientul se simte bine şi a fost externat marţi. Până acum, ortopezii suceveni au efectuat grefe de ligamente şi autotransplant, la pacienţi care necesită o cantitate mică de os, intervenţia de miercuri, 16 ianuarie a.c. fiind primul alotransplant, adică os recoltat de la altă persoană.

„Aceste ţesuturi sunt necesare lumii medicale ortopedice pentru a face operaţii mai complexe, în care ai o structură osoasă sau ligamentară deficitară, cu mari probleme, la care pe lângă faptul că trebuie să intervii să reconstruieşti acel ligament sau acea structură osoasă, de multe ori nu poţi să faci faţă cu structurile proprii organismului respectiv, adică prin autotransplant. Alotransplant înseamnă să foloseşti un ţesut de la o altă persoană, care a fost conservat în prealabil la o bancă de ţesuturi. Îl folosim atunci când suntem depăşiţi din punct de vedere chirurgical pentru a face o operaţie în siguranţă, adică nu avem destul stoc osos sau ligamentar la acel pacient şi atunci trebuie să apelăm la o bancă de ţesuturi ca să putem face operaţia cu succes”, a afirmat dr. Bandac.

 

SJU Suceava are acreditare pentru transplant din 2016

Spitalul din Suceava a început să facă dosarul pentru acreditare în vederea transplantului în anul 2014 şi procedurile au durat aproximativ un an şi jumătate; acreditarea s-a făcut în decembrie 2015, finanţarea pe programul naţional de profil a fost deschisă în noiembrie 2016 şi atunci s-au făcut şi primele recoltări de capete femurale, în număr de opt. În 2017, din cauza problemelor de finanţare, intervenţiile au început abia în octombrie şi s-au efectuat doar şapte recoltări şi 40 de autotransplanturi, a explicat dr. Bandac. De asemenea, se face în mod curent reconstrucţia ligamentului încrucişat anterior, care este de fapt un autotransplant ligamentar.

În 2018 s-au făcut 38 de autotransplanturi, dintre care 19 osoase şi 19 tendinoase, şi 15 proceduri de recoltare pentru că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava nu este doar primitor de ţesuturi, ci şi donator, ortopezii prelevând, în condiţii de siguranţă medicală maximă, la operaţii de fractură de cap femural sau coxatroză, fragmentele osoase care altfel s-ar incinera.

Medicul ortoped a arătat că procedura de recoltare, analize şi transport are un cost ridicat, adică aproximativ 6.000-7.000 de lei/cap femural recoltat şi transportat la banca de ţesuturi. Suma este decontată prin Programul Naţional de Transplant Tisular. Pentru pacienţi, totul este gratuit, ei nu trebuie să plătească absolut nimic pentru transplantul de os sau de ligament.

Dr. Bandac a mai spus că Suceava are singurul spital judeţean din zona Moldovei acreditat în proceduri de transplant.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul transplant de os „străin” efectuat în Spitalul de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 2419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul transplant de os „străin” efectuat în Spitalul de Urgenţă Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei