Deputatul USR de diaspora, câmpulungeanul Daniel Popescu, a explicat ce înseamnă Brexit-ul şi cum îi va afecta pe românii plecaţi în Anglia. Daniel Popescu a locuit şi profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani, motiv pentru care cunoaşte din experienţă problematica din jurul Brexit-ului, el considerând că românii trebuie informaţi corect şi cu claritate despre procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi despre consecinţele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo şi asupra celor care intenţionează să emigreze în UK.
El a amintit că Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019. Deputatul USR a spus că premierul britanic, Theresa May, a prezentat luni, 21 ianuarie, o nouă propunere de acord cu Uniunea Europeană şi a făcut o declaraţie privind paşii următori, iar în data de 29 ianuarie vor avea loc în Camera Comunelor dezbaterea şi votul asupra noului plan, „planul B”. „Trebuie spus că şi cele 27 de state membre ale UE vor trebui să aprobe şi ele acest acord. În declaraţia sa de luni, 21 ianuarie, Theresa May a menţionat că va elimina taxa de 65 de lire plătită de cetăţenii europeni care aplică pentru statutul de rezident permanent, banii urmând să fie returnaţi celor care au apucat deja să plătească. Premierul a mai declarat că se va concentra pe obţinerea unor concesii din partea Uniunii Europene pe clauza de <backstop> (plasa de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, cu respectarea în totalitate a acordului de la Belfast. Clauza prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când UK şi UE vor găsi o soluţie mai bună în privinţa acestei frontiere”, a precizat Daniel Popescu. Deputatul USR a arătat că premierul britanic a respins şi ideea unui al doilea referendum, despre care a spus că „distruge coeziunea socială şi va submina încrederea în democraţie”.
„Îi asigur pe toţi cetăţenii români din Marea Britanie, şi nu numai, de faptul că voi urmări îndeaproape cursul evenimentelor din aceste zile pe tema #Brexit şi voi face tot posibilul pentru buna şi corecta lor informare. Singurul lucru pe care aş dori să îl transmit este să urmărim cu calm, răbdare şi atenţie evenimentele politice care se desfăşoară în aceste zile în UK, fără însă a trage concluzii pripite şi fără a crea panică şi îngrijorare”, a declarat deputatul Daniel Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
El i-a asigurat pe români că drepturile cetăţenilor europeni şi britanici vor fi protejate şi după producerea Brexit-ului, cel puţin până la sfârşitul perioadei de tranziţie. „Ca atare, aceştia vor putea să muncească şi să studieze acolo unde locuiesc în prezent, iar membrii familiilor lor li se vor putea alătura. Acesta este un aspect extrem de important pentru România, dat fiind numărul deosebit de mare de cetăţeni români care locuiesc pe teritoriul britanic,” a încheiat deputatul USR.