Două asociaţii de pescari au drept de a emite permise de pescuit în 2019 valabile în judeţul nostru, în urma adjudecării unor zone de pescuit diferite pe o perioadă de zece ani. După cum am scris în Monitorul de Suceava de săptămâna trecută, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoşani a câştigat pentru prima dată zone de pescuit din Suceava. Spre nemulţumirea unora dintre pescarii din Suceava, AJVPS Botoşani le percepe 260 de lei pentru abonamentul din 2019, din care 100 de lei ar fi taxa de înscriere în asociaţie.
Răzvan Florea, preşedintele Asociaţiei „Prieteni Pescari” Suceava, a informat că asociaţia pe care o conduce are şi ea adjudecate zone de pescuit, în urma licitaţiei organizate anul trecut de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
Permisul anual integral pe care îl emite Asociaţia „Prieteni Pescari” Suceava costă 95 de lei, cu reduceri pentru pensionari, elevi şi studenţi.
Conform documentelor oficiale, permisul de la „Prieteni Pescari” este valabil pentru următoarele cursuri de apă: râul Moldova (pe toată întinderea, din zona de munte, precum şi de la confluenţa cu pârâul Humor şi până la Drăguşeni, la limita judeţului), râul Suceava (38 de kilometri, de la confluenţa cu pârâul Brodina şi până confluenţa cu pârâul Putna şi afluenţi), Acumularea Dragomirna (Lipoveni) – 159 de hectare, Balta Rădăşeni (2,5 hectare), Dorna inferioară (26 de kilometri, confluenţa pârâu Teşna – confluenţa cu râul Bistriţa şi afluenţii), Bistriţa Aurie III (16 km confluenţa Mestecăniş – Puciosu – confluenţa cu râul Dorna), Bistriţa I Zugreni (18 kilometri, râul Bistriţa, confluenţa cu râul Dorna – baraj Zugreni).
Răzvan Florea a declarat că asociaţia pe care o conduce are o acoperire foarte bună pe zona de munte, dar şi în multe alte localităţi, tranzitate de râul Moldova. Pentru pescarii din municipiul Suceava şi împrejurimi, varianta cea mai la îndemână este Acumularea Dragomirna - Lipoveni, la care pescuitul se poate face în baza permisului de la „Prieteni Pescari”.
Permisele emise de „Prieteni Pescari” sunt valabile pentru cursurile de apă amintite mai sus. La fel, şi permisele eliberate de AJVPS Botoşani sunt valabile doar pentru cursurile de apă pe care le deţine asociaţia în concesiune (despre care am relatat în ediţia din 17 ianuarie), nu şi pentru cele ale „Prietenilor Pescari”. Între asociaţii nu există vreun contract de reciprocitate.
Răzvan Florea a declarat că Asociaţia „Prieteni Pescari” va organiza în 2019 Cupa Bucovinei Junior la pescuit, controale pentru combaterea braconajului, în colaborare cu Poliţia şi Jandarmeria, şi populări cu crap, caras şi peşte răpitor (ştiucă, şalău) pe Acumularea Dragomirna. O altă acţiune va consta în populare cu păstrăv pe râul Moldova.
Asociaţia „Prieteni Pescari” Suceava, cu sediul pe strada Depoului, nr. 16, în Iţcani, are în jur de 2.000 de membri.
Asociaţia activează în baza unui regulament de practicare a pescuitului recreativ, care este înmânat membrilor care îşi achiziţionează permisul anual valabil în 2019.