Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată, duminică, de autorităţile sanitar-veterinare, la cadavrul unui porc mistreţ de pe fondul de vânătoare 40 Suharau din comuna Hudeşti, judeţul Botoşani. Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, că Direcţia Sanitar Veterinară Suceava şi poliţia au instituit măsuri suplimentare de protecţie, prin organizarea de filtre mixte care să controleze transporturile de animale. ”Prin măsurile aplicate şi pe care le multiplicăm acum, sperăm să menţinem judeţul Suceava fără focar de pestă porcină africană”, a declarat prefectul Adomnicăi.
Comuna Hudeşti se află la 3 km de graniţa cu Ucraina şi la circa 50 km de graniţa cu judeţul Suceava, Zvoriştea fiind una dintre localităţile cele mai apropiate.
Prefectul Mirela Adomnicăi a mai spus că, în judeţele vecine, focare de PPA au mai fost confirmate în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dan Corneanu, a precizat că imediat după confirmarea diagnosticului, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate.
În ultimele două zile au fost analizate 27 de carcase de porci mistreţi din zona în care a fost descoperit cadavrul animalului bolnav de PPA
Dr. Corneanu a mai spus că, duminică, 20 ianuarie a.c., de pe acelaşi fond de vânătoare au mai fost trimise la DSVSA Suceava 13 cadavre de mistreţi, la care analizele de laborator au ieşit negative, adică nu a fost confirmată prezenţa virusului PPA, iar ieri, au fost trimise alte 14 cadavre de porci mistreţi, din zona de protecţie şi supraveghere, care înseamnă 3+7 km de focar. Rezultatul analizelor de laborator vor fi anunţate în cursul zilei de astăzi.
Celelalte măsuri din planul privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii sunt de competenţa Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) din judeţul vecin, Botoşani.
Printre acestea se numără vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.
Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informaţi să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreţi sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.
Precizăm că virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social şi economic.