marţi, 22 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 17 (7018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mâine, la DSP

Atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, pentru promovarea depistării precoce a cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava organizează, mâine, un atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ, pentru promovarea depistării precoce a cancerului de col uterin. Invitatul dezbaterii este medicul de familie Adriana Klara Hapenciuc.

Atelierul are loc în cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU), lansată în 2007, cu scopul de a creşte gradul de informare a femeilor în ceea ce priveşte această formă de cancer, vindecabil 100%, dacă este depistat precoce. 

Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a declarat că, la nivel mondial, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 de ani.

„În Uniunea Europeană, România se află într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei - 32,8 cazuri noi/100.000 femei şi a mortalităţii prin cancer de col uterin -10,9 decese/100.000”, a subliniat dr. Grădinaru.

Medicul a arătat că această formă de cancer poate fi prevenită prin vaccinare şi testare periodică. „Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screeningul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screeningul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin cancer de col uterin”, a afirmat şeful DSP.

 

În UE, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani

Pentru comparaţie, ea a explicat că, la nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară - esenţiale în scăderea incidenţei CCU. „Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră. Progresele recente la noi depind de Programul Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populaţie extins, de circa 5,6 milioane femei, acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%. Se estimează totuşi că datorită testărilor realizate 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite”, a mai spus dr. Liliana Grădinaru.

În cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, DSP Suceava mai organizează conferinţa “Cancerul de col uterin - o ameninţare severă reductibilă prin vaccinare şi screening” la Biblioteca Municipală ”Tudor Flondor” Rădăuţi, în colaborare cu Spitalul Municipal "Sf. Dr. Cosma şi Damian" Rădăuţi, Şcoala Postliceală Sanitară Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt – Bucovina” Rădăuţi, cu invitarea medicilor de familie, a medicilor specialişti ginecologi, infecţionişti, a cadrelor didactice, în data de 28 ianuarie a.c., începând cu ora 13.00. 

De asemenea, la spitalele din judeţ, la cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale de obstetrică şi ginecologie, saloane de înfrumuseţare, alte spaţii publice protejate cu mare frecventare feminină vor fi organizate standuri tematice de informare, cu distribuire de broşuri tematice şi pliante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, pentru promovarea depistării precoce a cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 1530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, pentru promovarea depistării precoce a cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei