Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, a făcut, ieri, apel, la liderii tuturor formaţiunilor politice reprezentate pe plan local, să susţină în comun proiectul de construire a autostrăzii Ungheni-Târgu Mureş, aşa- numita „Autostradă a Unirii”, care să lege Moldova de Ardeal. „Să fim solidari, să fim mai apropiaţi între noi decât de conducerile partidelor noastre pentru acest proiect”, a declarat, în conferinţă de presă, Gheorghe Flutur.
Acesta a spus că iniţiativa sa este „un demers al unui om cu capul pe umeri”, care lansează „un strigăt disperat” deoarece de construcţia acestei autostrăzi depind şansele de recuperare a decalajelor dintre judeţele Moldovei şi cele din Ardeal şi dezvoltarea zonei. „Nimic nu este mai urgent decât asigurarea legăturii dintre Moldova şi Ardeal, a judeţului Suceava cu lumea civilizată. Orice program de dezvoltare, orice program local nu poate fi pus în practică din lipsa infrastructurii”, a spus Flutur.
Sloganul campaniei pro-autostradă: „Suceava la o oră de intrarea spre autostrada spre Vest”
Liderul PNL a afirmat că Moldova se confruntă cu două mari probleme, scăderea demografică şi migraţia forţei de muncă în străinătate, pe fondul lipsei de perspective acasă. „Se nasc mai mulţi suceveni în Italia decât acasă, firmele nu au de unde recruta forţă de muncă pentru că forţa activă de muncă a migrat în alte state”, a arătat Flutur. În opinia sa, judeţul va avea şanse să se dezvolte rapid şi armonios atunci când fiecare oraş va avea mai puţin de 100 de km până la o autostradă. În acest sens, Suceava ar putea fi la 60 de km de autostrada care ar trece prin Târgu Neamţ, Câmpulung Moldovenesc ar fi la 89 de km şi Vatra Dornei la 96 de km de intrarea de la Ditrău, Gura Humorului la 60 de km şi Rădăuţi la 97 de km de intrarea de la Târgu Neamţ, Dolhasca ar fi aproape de Paşcani etc.
Liberalul sucevean a argumentat rămânerea în urmă a Moldovei cu câteva date statistice: în ultimii 20 de ani, doar 5% dintre investiţiile din economia ţării s-au făcut aici; veniturile sunt cu 40% mai mici faţă de media pe ţară; judeţele din Moldova contribuie cu mai puţin de 10% la PIB, deşi are cea mai numeroasă forţă de muncă; unul din cinci tineri pleacă la muncă în străinătate şi 39.000 de copii din cea mai defavorizată zonă a ţării au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. „Vrem bunăstare, vrem familii unite! Familie nu înseamnă să-ţi pupi copiii o dată pe an, la Paşti sau la Crăciun”, a spus Gheorghe Flutur, care apreciază că o autostradă Moldova-Ardeal ar fi şi calea pe care cei plecaţi la muncă în străinătate s-ar întoarce definitiv să lucreze acasă.
Preşedintele PNL a subliniat că partidul său a declanşat o campanie pentru strângerea de semnături pentru construcţia acestei autostrăzi şi a invitat sucevenii să o susţină.