sâmbătă, 19 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 15 (7016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

DSP avertizează că nimeni nu este ferit de complicaţiile gripei şi că decesul poate apărea şi la persoane tinere, fără afecţiuni preexistente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul cazurilor de gripă raportate este în creştere, astfel că Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în baza raportărilor cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute, transmise de către furnizorii de servicii medicale, a declarat debutul sezonului gripal în România.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a informat, ieri, că în judeţul nostru numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute  - gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii, diagnosticate a crescut în a doua săptămână a anului, comparativ cu săptămâna precedentă. Astfel, faţă de 955 de cazuri înregistrate în săptămâna anterioară, creşterea a fost de 38,21%, adică un număr de 2.499 de cazuri raportate.

Cele mai multe cazuri diagnosticate în ultima săptămână s-au înregistrat la grupa de vârstă 15 - 49 de ani, iar cele mai multe cazuri internate au fost la grupa de vârstă de 0 - 1 an, la fel ca în săptămâna precedentă, a arătat dr. Grădinaru. Totodată, în judeţul Suceava, 17 persoane au fost diagnosticate clinic cu gripă, toţi pacienţii fiind internaţi în spital. Din totalul cazurilor, 8 au fost înregistrate la pacienţi din grupa de vârstă 15-49 de ani, alte 4 la pacienţi din grupa de vârstă 50-64 de ani şi 5 cazuri la persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Primul caz de gripă din acest sezon, cu virus gripal de tip AH3, a fost confirmat prin teste de laborator la un pacient în vârstă de 65 de ani din Gura Humorului, cu afecţiuni cronice asociate, care nu fusese vaccinat antigripal.

Conform evidenţelor DSP, până la data de 13 ianuarie au fost vaccinate gratuit antigripal 35.027 de persoane în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

 

Măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor de gripă

Pentru limitarea îmbolnăvirilor şi răspândirii virusurilor respiratorii specialiştii în sănătate publică recomandă: spălarea mâinilor cu săpun cât mai des, dar mai ales înainte de masă şi înainte de a pune mâna pe faţă; evitarea aglomeraţiilor şi limitarea organizării de evenimente; evitarea contactului prelungit cu o persoană care are o viroză respiratorie; curăţarea şi dezinfectarea veselei şi tacâmurilor, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav; spălarea jucăriilor copiilor după ce au fost folosite; acoperirea gurii şi nasului cu un şerveţel de hârtie în caz de tuse sau strănut. După folosire, şerveţelele se aruncă imediat şi se spală mâinile. Dacă nu există un şerveţel disponibil, se recomandă acoperirea în totalitate a nasului şi gurii cu partea internă a articulaţiei cotului. Imunitatea poate fi menţinută printr-un somn odihnitor şi alimentaţie sănătoasă. „O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor mai mult decât la digestie”, recomandă dr. Grădinaru.

De asemenea, este indicat consumul de cât mai multe lichide, pentru o hidratare suficientă: apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere, supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. Trebuie evitate alcoolul, cofeina şi fumatul, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor.

Purtarea unei măşti peste nas şi gură este indicată pentru persoanele care strănută şi tuşesc, dacă locuiesc sau muncesc alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută, iar rămânerea la domiciliu şi odihna - în cazul în persoanei infectate. Pentru o simptomatologie asemănătoare gripei, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare, este necesară consultarea medicului de familie.

 

Pacientul cu gripă trebuie văzut întâi de medicul de familie; boala necomplicată se vindecă acasă

În orice tip de colectivitate se face zilnic triaj epidemiologic, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie. Accesul vizitatorilor în spitale se limitează, în special în secţiile cu risc şi trebuie purtat echipamentul de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical.

Vaccinarea antigripală se continuă, cu menţiunea că între momentul administrării şi momentul apariţiei anticorpilor protectori trec aproximativ două săptămâni. Vaccinul antigripal poate fi administrat oricărei persoane cu vârsta de peste şase luni.

„Amintim că antibioticele nu ajută în viroze, acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană. Gripa necomplicată se vindecă acasă. Pacientul cu gripă trebuie văzut întâi de medicul de familie şi nu este obligatoriu ca acesta să trimită bolnavul la spital. Doar gripa complicată se internează şi se tratează la spital.

Problema legată de gripă este a complicaţiilor şi a mortalităţii produse în primul rând persoanelor cu afecţiuni cronice asociate, dar nimeni nu este ferit de complicaţii şi chiar şi decesul poate apărea la persoane tinere fără afecţiuni preexistente”, a mai arătat dr. Liliana Grădinaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP avertizează că nimeni nu este ferit de complicaţiile gripei şi că decesul poate apărea şi la persoane tinere, fără afecţiuni preexistente.
 Vizualizări articol: 2334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP avertizează că nimeni nu este ferit de complicaţiile gripei şi că decesul poate apărea şi la persoane tinere, fără afecţiuni preexistente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei