Un număr de 18 copii şi adolescenţi din judeţul Suceava au beneficiat, anul trecut, de tratamente medicale în străinătate, decontate de statul român.
Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorţu, a declarat că instituţia a eliberat 18 formulare E112 (S2), pentru pacienţi care au vârste cuprinse între 0 şi 18 ani şi care s-au adresat pentru tratament unor spitale din Italia, Austria şi Germania.
Formulare au fost eliberate pentru pacienţi cu afecţiuni pediatrice, ortopedice, dermatologice şi oncologice.
Formularul E112 se emite în baza Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/72.
Pentru ca un pacient să poată beneficia de tratament medical la o clinică în străinătate trebuie îndeplinite două condiţii cumulative: tratamentul respectiv se regăseşte printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, respectiv acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obţinerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii. Dacă cele două condiţii sunt îndeplinite, casa de asigurări de sănătate nu poate refuza eliberarea acestui formular.
Pentru eliberarea formularului E 112, solicitantul va trebui să depună şi un raport medical care să ateste starea sa de sănătate, de regulă acest formular fiind eliberat înainte de plecarea pacientului la tratamentul planificat în străinătate, însă E112 se poate elibera şi după plecarea beneficiarului, dar numai dacă „din motive de forţă majoră nu a putut fi eliberat anticipat”.