Reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - Biroul pentru România și ai Centrului Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) au fost, ieri, la Suceava, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru a culege date necesare unui studiu privind cauzele ratei peste medie a mortalităţii în epidemia actuală de rujeolă din România. Studiul este efectuat de Ministerul Sănătăţii, împreună cu cele două instituţii amintite, cu sprijinul Centrului de Control al Bolilor din Atlanta – SUA, după cum a informat, printr-un comunicat de presă, directorul executiv al DSP, dr. Liliana Grădinaru.
Șeful DSP Suceava a arătat că, potrivit datelor INSP, rata deceselor provocate de rujeolă în populaţia infantilă de la declanșarea epidemiei în România, în februarie 2016, este de 4 la o mie de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii diagnosticaţi cu rujeolă.
În actuala epidemie de rujeolă s-au îmbolnăvit 15.600 de copii, dintre care 59 au murit
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 4 ianuarie 2019 este 15.600, din care 59 de decese. „În acest context, rezultatele acestui studiu sunt de cea mai mare importanţă pentru Guvernul României, Ministerul Sănătăţii și organizaţiile internaţionale partenere”, a subliniat dr. Grădinaru.
Ipotezele privind factorii de risc pe care acest studiu le va testa sunt afecţiunile de sănătate asociate expunerii la rujeolă, co-morbidităţi, co-infecţii cu alte virusuri circulante, în special gripă și accesul dificil la servicii de sănătate, în special pentru persoanele cu domiciliu în zone rurale, statusul vaccinal.
Dr. Grădinaru a spus că reprezentanţii celor două instituţii de sănătate publică, dr. Aurora Stănescu, medic primar epidemiolog la CNSCBT, și dr. Cassandra Butu, medic primar sănătate publică la OMS, s-au întâlnit cu conducerea DSPJ Suceava și cu întreg personalul Compartimentului de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile. ”S-a discutat despre particularităţile epidemiei actuale de rujeolă, dificultăţile întâmpinate în teren în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale, precum și despre identificarea unor soluţii”, a afirmat medicul sucevean, care a mai spus că oaspeţii au apreciat „nivelul dotărilor, pregătirea și dedicarea personalului” de la DSP Suceava.