Patru licee din municipiul Suceava vor avea funcţionale șapte clase de învăţământ dual, începând cu anul școlar 2019 – 2020.
„O problemă foarte importantă este asigurarea forţei de muncă, de aceea mă bucură faptul că a căpătat amploare învăţământul dual, ale cărui baze le-am pus la Colegiul Tehnic <Petru Mușat>. Acesta este cap de listă, având deja patru clase de învăţământ dual – electromecanică, sudor, instalator, tinichigiu, pentru mai multe firme sucevene, între care Betty Ice, Truzi, Conbucovina”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
La Colegiul Tehnic „Samoil Isopescu” este înfiinţată o clasă de pregătire pentru cei care vor lucra în domenii precum construcţii drumuri și poduri sau electrician, electromecanic, dar și mecanic mașini și utilaje.
Alte două clase de învăţământ dual vor funcţiona la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” și Colegiul Tehnic Alimentar.
„Mă bucură faptul că acest învăţământ dual capătă amploare. Vom avea discuţii cu oamenii de afaceri, cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ, pentru a dezvolta acest sistem de învăţământ”, a spus primarul.
Învăţământul dual oferă absolvenţilor oportunităţi sporite de angajare, asigurând calificarea în meserii care sunt căutate pe piaţa muncii.
Aceste şapte clase sunt formate la iniţiativa operatorilor economici, potenţiali angajatori, aceştia încheind cu liceele menţionate parteneriate de practică în baza cărora elevul efectuează ore de pregătire practică în cadrul societăţii respective.
Absolvenţii învăţământului profesional sau dual care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal. De asemenea, certificatele de calificare obţinute la absolvire sunt recunoscute în ţările Uniunii Europene.