Judeţul Suceava va fi, în acest an, gazdă pentru patru olimpiade naţionale, competiţii ce vor antrena sute de elevi şi profesori din toată ţara.
Evenimentele sunt organizate de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, la asigurarea bunului mers al concursurilor participând şi Universitatea „Ştefan cel Mare”, dar şi alte instituţii partenere.
Olimpiada Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului” (31 ianuarie – 5 februarie), Olimpiada de Limbă polonă maternă (14-16 martie), Olimpiada Naţională de Informatică, secţiunea liceu (30 aprilie – 5 mai) şi Olimpiada de Creativitate Ştiinţifică(15-20 iunie) sunt cele patru olimpiade care se vor desfăşura la Suceava.
În plus, potrivit lui Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava, pe lângă cele patru olimpiade, în judeţ vor fi organizate şi câteva concursuri naţionale: Concursul Naţional „Cultură şi Spiritualitate” de la Putna, pentru elevii de gimnaziu (15-19 mai), Tabăra Naţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica” Voroneţ (4-8 februarie), Concursul Naţional Istoria şi Tradiţiile Ucrainenilor (10-12 mai), Pregătirea şi selecţia lotului restrâns pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (mai şi iulie).
Ştiinţele Pământului
Prima competiţie pe care Suceava o pregăteşte este etapa naţională a Olimpiadei Interdisciplinare „Ştiinţele Pământului”, de la începutul lunii februarie, concurs care va angrena cei mai buni liceeni de la patru discipline şcolare importante: fizică, biologie, chimie şi geografie.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Societatea Ştiinţifică „Cygnus” - Centrul UNESCO din Suceava sunt instituţiile care vor asigura desfăşurarea concursului.
Olimpiada „Ştiinţele Pământului” se adresează elevilor din învăţământul liceal, are două probe de concurs: proba teoretică şi proba practică, fiecare cu durata de 3 ore, cu întrebări din toate cele patru discipline de concurs.
Totodată, după olimpiadă, în perioada 5-11 februarie, tot la Suceava se va desfăşura pregătirea şi selectarea lotului de elevi care va reprezenta Suceava la etapa internaţională a olimpiadei.
Polonă şi Informatică
Urmează în martie Olimpiada de Limbă Polonă Maternă, pentru elevii de gimnaziu şi liceu, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Uniunea Polonezilor din România şi Ambasada Poloniei din România. În mod tradiţional, competiţia se ţine la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
Tot în acest an, în primăvară, Suceava va fi gazdă a Olimpiadei Naţionale de Informatică, secţiunea liceu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, alături de partenerii săi, printre care şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, urmând să stabilească toate coordonatele evenimentului.
La etapa naţională a Olimpiadei de Informatică pentru liceu, cele două probe practice, de testare a cunoştinţelor, se desfăşoară pe parcursul a două zile, în laboratoarele din centrele de concurs. Suceava a mai găzduit acest concurs în 1996.
Creativitate Ştiinţifică, prima ediţie, la Suceava
Pentru acest an, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, alături de Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Societatea Ştiinţifică „Cygnus” pregătesc prima ediţie a Olimpiadei de Creativitate Ştiinţifică, dedicată elevilor cu aptitudini deosebite în domeniul creativităţii ştiinţifice, al inventicii şi inovării.
Elevii vor participa în concurs cu un proiect sau un studiu din domeniul ştiinţific, tehnic, al inovării sau al inventicii, care încearcă să rezolve sau să explice o problemă a societăţii.
Olimpiada Naţională de Creativitate Ştiinţifică este deschisă elevilor din clasele a V-a - a XII-a (a XIII-a).
Criteriile de jurizare vor ţine cont de: respectarea rigurozităţii ştiinţifice; importanţa şi relevanţa proiectului în domeniu; nivelul de aprofundare a temei; nivelul de noutate a proiectului prezentat; activitatea elevilor în scopul atingerii obiectivelor proiectului. Competiţia are şi o etapă internaţională, unde România va participa cu două echipe, şi anume o echipă formată din seniori şi una formată din juniori.