Noile majorări salariale care se aplică bugetarilor, de la 1 ianuarie, precum și introducerea normei de hrană, obligatorie, de 300 de lei lunar, duce la creșterea cu 3,4 milioane de lei a fondului de salarii din Primăria Suceava.
Banii respectivi nu vin de la bugetul de stat, ci trebuie asigurați din resursele locale, în detrimentul unor investiții de care ar fi putut beneficia și contribuabilii.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că în ședința de Consiliu Local de vineri este pus în discuție și proiectul de hotărâre privind majorarea salariilor din Primărie ca urmare a creșterii salariului minim pe economie, decisă prin Ordonanță de Guvern, la finele anului trecut.
„Unde-i lege, nu-i tocmeală. Asta este situația. Va crește fondul de salarii al Primăriei undeva cu cinci la sută. În valoare absolută, 3,447 de milioane de lei este estimarea creșterii fondului de salarii, care include inclusiv creșterea salariului minim și indemnizația de hrană care a intrat în vigoare din luna decembrie”, a explicat edilul sucevean, care a recunoscut că modificările legislative au efecte directe asupra activității administrației locale.
„E bine că salariile sunt mari, dar e clar că afectează alte capitole, gen investiții”, a menționat Ion Lungu.
Salariile de bază ale angajaților Primăriei Suceava vor fi majorate, începând cu data de 1 ianuarie, cu 9,5%.
Drept urmare, cel mai mic salariu de bază din Primăria Suceava, pentru un referent debutant, care are doar liceul făcut, este de 2.184 de lei, un șofer, cu școală generală sau liceu, primește un salariu de bază de la 3.016 lei la 3.245 de lei, în funcție de încadrare, în vreme ce pentru un șef de serviciu salariul de bază este de 9.381 de lei pentru grad I sau 10.067 de lei pentru grad II.