Convorbirile personale în timpul programului de lucru vor fi interzise la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, prin noul Regulament de ordine interioară, care va intra în vigoare de la 1 februarie a.c.. Această măsură, prin care spitalul din Suceava se aliniază liniei de conduită din unităţile spitaliceşti din Uniunea Europeană privind utilizarea nejustificată a telefoanelor mobile în timpul actului medical, a fost anunţată de managerul Vasile Rîmbu încă din 2016, dar în absenţa înscrierii în regulament, aplicarea a rămas la latitudinea fiecărui angajat în parte deoarece încălcarea nu era sancţionabilă. Odată cu adoptarea regulamentului în Comitetul Director al spitalului, discuţiile telefonice personale care nu au caracter de urgenţă sau legătură cu serviciul nu mai au ce căuta în timpul programului de lucru. ”Atenţia trebuie să fie concentrată pe actul medical, nu pe convorbiri telefonice”, a spus managerul Vasile Rîmbu.
Pentru pacienţi, pe durata spitalizării soneria telefoanelor mobile trebuie inactivată. Discuţiile telefonice în prezenţa altor pacienţi care se odihnesc, precum şi cele purtate cu voce ridicată în salon sau pe holul secţiilor sunt de asemenea interzise.
O altă interdicţie legată de telefoane se referă la spaţiile cu aparatură medicală de înaltă performanţă, precum sălile de operaţie sau saloanele ATI, în care este interzis a se intra cu telefoane mobile în funcţiune.
Măsuri similare cu cele instituite la Spitalul de Urgenţă Suceava, legate de convorbirile personale în timpul programului, au fost implementate şi de alte instituţii, precum Poliţia Rutieră şi la Ministerul Educaţiei, în foarte multe companii multinaţionale şi în sectorul bancar, dar şi în unele primării şi alte instituţii de administraţie publică.