Discuțiile cu privire la introducerea educației juridice ca disciplină opțională în școli s-au intensificat în ultimele luni, argumentele în favoarea acestui pasfiind tot mai vehiculate.
La ore elevii ar putea învăța despreaspecte ale sistemului judiciar din România, noțiuni de infracțiune, contravenție, răspundere penală și contravențională, lege, dreptate, drept, pedepse, măsurile educative aplicabile atât minorilor, cât și majorilor, dar și modalități de prevenire și recomandări pentru gestionarea stărilor conflictuale.
Consiliul Județean al Elevilor - CJE susține această inițiativă și transmite că sunt ultimele zile când elevii mai pot propuneca educația juridică să fie studiată drept disciplină opțională în anul școlar 2019-2020. CJEexplică în detaliu pașii care trebuie făcuți ca acest lucru să se concretizeze.
Elevii trebuie să ialegătura cu un profesor care săînțeleagă necesitatea studieriielementelor de educație juridică, acesta urmând să propună conducerii școlii/ liceului educația juridică ca disciplină opțională în curriculumul la decizia școlii, folosind programa disponibilă la https://goo.gl/KbVn2Y.
Apoi, părinții (pentru gimnaziu) sau elevii (pentru liceu) își aleg opționalele de pe lista școlii, printre care și educația juridică.
Asociația VeDemJust va organiza cursurile de formare profesională a profesorilor, care vor fi instruiți să predea educația juridică și vor primi credite profesionale recunoscute de Ministerul Educației, iar în toamnă, asociația va dona fiecărui elev de la clasele care vor studia educația juridica manualul tipărit alcătuit de judecătorul Cristi Danileț, disponibil și online.
Mesajul Consiliului Județean al Elevilor cu privire la această disciplină este următorul: „Îți dorești adăugarea educației juridice drept disciplină opțională? Nu trebuie decât să iei legătura cu un profesor care să prezinte conducerii școlii cererea ta și de un părinte, în cazul în care ești în gimnaziu, care să aleagă această disciplină ca opțional. Dacă ești la liceu poți face tu această alegere! Asociația VeDemJust va organiza cursuri de formare a profesorilor împreună cu credite profesionale recunoscute de Ministerul Educației. În toamna anului 2019, asociața VeDemJust va dona fiecărui elev doritor să studieze educația juridică un manual tipărit alcătuit de judecătorul Cristi Danileț”.