Odată cu schimbarea legislației în ceea ce privește modul de emitere a unui ordin provizoriu de protecție, doar în ultima săptămână polițiștii suceveni au emis șapte ordine de protecție provizorii. Acest nou instrumentul legislativ, intrat în vigoare la data de 28 decembrie 2018, dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei. Fiecare polițist care intervine în urma unor sesizări privind fapte de violență intrafamilială a fost instruit cu privire la algoritmul de aplicare a chestionarului pentru victime. Pe baza răspunsurilor primite de către polițist în acest chestionar sau formular de evaluare, care conține un număr de 21 de întrebări, se poate stabili dacă în mod real, viața sau integritatea fizică a persoanei este pusă în pericol. În cazul în care se confirmă aceste riscuri, polițistul poate emite un ordin de protecție provizoriu în care să fie stipulate măsurile de protecție a victimei, pentru o perioadă de 5 zile. În acest mod, victima nu va fi nevoită să aștepte o perioadă de timp pentru încuviințarea unor astfel de măsuri de către judecător.
Polițiștii pot emite astfel de ordine de protecție în momentul în care au constatat un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie puse în pericol prin acte de violență domestică.
Bărbat evacuat din locuință, după ce pe numele fratelui său a fost emis un ordin de protecție provizoriu
Un astfel de caz, în care a fost nevoie de emiterea unui ordin provizoriu de protecție, s-a petrecut vineri după-amiază, la o locuință de pe strada Podu Verde din municipiul Vatra Dornei, după ce un apel la 112 sesiza o agresiune petrecută între doi frați.
Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a constatat faptul că în jurul orei 17.00, un bărbat de 29 ani, din municipiu, se afla în apartamentul în care locuiește împreună cu mama sa, cu fratele său în vârstă de 27 ani și cu copiii acestuia. După ce au consumat alcool, cei doi frați s-au încăierat în locuință, lovindu-se reciproc. După ce au primit îngrijiri medicale la spital, polițiștii sosiți la domiciliul acestora au evaluat situația existentă în familie și, în urma completării formularului de risc, pe numele bărbatului de 29 de ani a fost emis un ordin de protecție provizoriu, începând cu 11 ianuarie și până la data de 16 ianuarie. În această perioadă de timp el a fost evacuat temporar din locuință, având interdicția de a se apropia la o distanță mai mică de 100 de metri față de fratele său de 27 de ani. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru comiterea infracțiunii de violență în familie.
În alt caz, un bărbat a fost mutat printr-un ordin de protecție la un alt domiciliu, în urma unei agresiuni asupra soacrei
Unul dintre cazurile de acest fel cu care s-au confruntat polițiștii la început de an, s-a consumat sâmbătă după-amiază, în comuna Râșca. În jurul orei 18.50, polițiștii Secției de Poliție Vadu Moldovei au fost sesizați despre faptul că o femeie în vârstă de 49 de ani a fost agresată de ginerele său.
În timpul cercetărilor s-a stabilit că în aceeași zi, în jurul orei 17.00, între femeie și ginerele său în vârstă de 41 de ani, din aceeași localitate, și cu care locuiește la aceeași adresă, a izbucnit un conflict spontan, în urma căruia bărbatul a lovit-o cu palma pe soacra sa, cauzându-i leziuni ușoare. La fața locului a fost solicitată intervenția unui echipaj de ambulanță, însă femeia a refuzat să fie transportată la Spitalul Municipal Fălticeni, pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Întrucât victima și agresorul locuiesc la aceeași adresă, în timpul întocmirii formularului de evaluare a riscului, polițiștii au constatat o situație de risc iminent, care a impus emiterea unui ordin de protecție provizoriu, cu valabilitate începând cu 12 ianuarie și până la data de 17 ianuarie. Prin acest ordin de protecție, agresorul a fost nevoit să părăsească domiciliul comun și să se mute la o rudă de a sa din comuna Boroaia. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de violență în familie
Siguranța în familie și prevenirea violenței, o prioritate a polițiștilor
Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018, fiind reglementată astfel modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu, sau în urma unor solicitări prin intermediul numărului unic 112, făcute de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane. În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ordinul emis de polițiști prevede și modul în care aceștia trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil. Față de agresor polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, precum : păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reşedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.