Cetatea Sucevei, cel mai cunoscutelement de atracție turistică a județului, este considerată un reper important la nivel național, fiind inclusă ca element de siguranță în noile modele de paşapoarte puse în circulaţie de Poliţia Română, considerate a fiprintre cele mai greu de falsificat documente de călătorie. Acestea conțin noi elementele de siguranţă, care sunt schimbate periodic, în pas cu evoluţiile tehnologice din domeniu.
"Din 2019 pașaportul românesc are un nou design, este mult mai sigur și conține detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre. Astfel, Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc. sunt prezente pe filele documentului de călătorie prin desene stilizate", este anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Interne, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook.
Elementele de siguranţă implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare, elemente optic-variabile precum şi elemente realizate prin nanotehnologie.
Unele elementele menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, în infraroşu.
„Sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt şi elemente realizate cu cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori – roşu, galben şi albastru – una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei, este inserat un fir metalic fluorescent care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben-verzui şi albastru. Astfel, pe lângă elementele de siguranţă pe care le oferă aceste imagini realizăm şi o promovare a obiectivelor turistice şi istorice ale ţării noastre”, a declarat chestorul de poliţie Mirel Toancă, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte.
Ce trebuie să știți:
"1. Nu trebuie să vă schimbați pașapoartele valabile pe care le aveți.
2. Costul pașaportului rămâne același.
3. Vă recomandăm utilizarea platformei de programare online www.epasapoarte.ro
care este disponibilă pentru toate serviciile de pașapoarte din țară. Prin această programare timpul de așteptare la ghișeu este zero.
4. Valabilitatea pașaportului simplu electronic este de 10 ani pentru toți cei care au împlinit vârsta de 18 ani și se eliberează în maxim 10 zile
Dacă aveți nevoie de un pașaport simplu temporar:
"1. acest tip de pașaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, doar în situații obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic.
2. În lipsa documentelor care justifică necesitatea și urgența deplasării în străinătate, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 10 zile lucrătoare.
3. Printre documentele care atestă motive de sănătate sunt acceptate, de exemplu, cele emise de autorităţile medicale, care consemnează necesitatea procurării unei medicaţii din străinătate sau necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului.
4. Pentru motive familiale, solicitanții pot să prezinte, de exemplu, documente din care rezultă că o persoană din familie se află într-una din următoarele situații:
- necesitatea de a urma un tratament sau de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate
- stare de arest, proces judecătoresc, accident, deces etc.
5. Pentru motive profesionale pot fi prezentate, de exemplu, documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării solicitantului în afara țării, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participării la cursuri, conferinţe sau seminarii.
Prin aplicația online, denumită ,,status pașaport", puteți vedea data exactă când pașaportul dumneavoastră a ajuns la ghișeu pentru a fi ridicat. De cele mai multe ori, acest timp este sub 10 zile", au mai precizat reprezentanții MAI.