O situație des întâlnită la Suceava, blocarea căilor de acces către buncărele de gunoi care deservesc o zonă, cu mașini parcate aiurea, se va dovedi „usturătoare” pentru șoferii neglijenți sau tupeiști. Suceveanul care și-a găsit săptămâna trecută mașina acoperită cu gunoaie – lecție dată de locuitorii din zonă, pentru a nu mai bloca accesul utilajelor de salubrizare la containere, a scăpat ieftin, pentru că risca să scoată din buzunare chiar și 1.500 de lei amendă, dacă cineva îl reclama la Poliția Locală.
După ce numeroase situații de acest gen au fost semnalate în oraș atât de cetățeni cât și de firmele care se ocupă de salubrizarea orașului, care nu pot să își facă treaba din cauza acestor obstacole, printr-o decizie de Consiliu Local, recent adoptată, Poliția Locală Suceava a primit puteri sporite, astfel încât poate aplica amenzi foarte mari chiar și în astfel de situații.
Mai exact, în regulamentul de Salubritate actualizat la finele anului trecut, „obstrucționarea căilor de acces a mijloacelor de transport pentru ridicarea deșeurilor municipale” constituie o contravenție, care se sancționează cu amenzi cuprinse între 800 și 1.500 de lei pentru persoane fizice, în vreme ce pentru persoane juridice, amenda este mai mare, de la 1.500 la 2.500 de lei.
„Noi am trecut deja la aplicarea deciziei de Consiliu Local, au fost date inițial avertismente iar ulterior și amenzi, fiind prezenți în teren la astfel de situații, ori de câte ori am fost solicitați. Nu avem cum să asigurăm polițiști locali la toate zonele de colectare a deșeurilor, nici nu avem atîția oameni în toată instituția, dar răspundem prompt la toate solicitările și luăm măsurile necesare”, a precizat șeful Poliției Locale, Ovidiu Doroftei.
Principalele zone cu probleme de obstrucționare a ridicării deșeurilor menajere
Între timp, ca urmare a numeroaselor situații semnalate din teren de echipele de colectare a deșeurilor, responsabilii de salubrizare din Primăria Suceava au întocmit o listă a locațiilor în care se confruntă adesea cu blocarea accesului către platformele de colectare a deșeurilor.
Cele mai multe sunt în cartierul George Enescu, urmat de Zamca și Burdujeni.
În cartierul George Enescu, una din zonele cu probleme este chiar la bulevardul principal – punctul de colectare amplasat lângă Liceul cu Program Sportiv, pe strada Luceafărului – lângă punctul termic, la Bulevardul George Enescu – la gang, între T94 și T95, iar pe strada Narciselor, lângă punctul trafo.
Două zone cu probleme mari de blocare a accesului către punctele de colectare a deșeurilor sunt pe strada Grigore Ureche – în spate la Romcontrol și pe aleea de legătură între strada Grigore Ureche cu strada Mărășești, în vreme ce pe strada Mărășești, blocajele apar adesea la amplasamentul din fața blocului A5, spre Colegiul Medicilor.
Pe strada Ștefan Tomșa probleme se înregistrează la amplasamentul din parcare, pe strada Alexandru cel Bun – vizavi de Grădinița Așchiuță.
În cartierul Burdujeni sunt patru zone cu probleme – pe strada Eroilor, la blocul de garsoniere, pe strada Păcii în spatele blocului 119 sc. F, pe strada Bujorilor vizavi de blocul 101 și pe strada Muncii, la garaje.