Medicii de familie din județul Suceava mai au disponibile circa 2.700 de doze de vaccin antigripal, dar sunt și cabinete la care acest produs a fost epuizat. Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a declarat, ieri, că de la debutul campaniei de vaccinare antigripală şi până în data de 6 ianuarie a.c., în judeţul Suceava s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere 33.968 de persoane. Pentru acest sezon, județului nostru i-au fost repartizate, de către Ministerul Sănătății, 36.670 de doze, din care au fost consumate aproape 34.000 de doze. Toată cantitatea de vaccin a fost distribuită cabinetelor medicilor de familie, spitalelor etc. Dr. Grădinaru a spus că au fost medici care au contactat telefonic DSP, în vederea alocării suplimentare de vaccin, dar nu au făcut nici o solicitare scrisă în acest sens. Oricum, în stocul DSP nu există vaccin antigripal, o eventuală suplimentare putând fi făcută doar de Ministerul Sănătății. Numărul total de persoane vulnerabile din județ, stabilit pe baza datelor transmise de medicii de familie, este de aproximativ 46.000.
Vaccinul împotriva gripei sezoniere se administrează gratuit și este destinat pacienților cu boli cronice spitalizați în unitățile medicale, în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale cauzate de contactarea infecției prin gripă; pacienților cu afecțiuni cronice din spitalele/secțiile de boli cronice; personalului medico-sanitar din secțiile ATI, neonatologie și celui care activează în serviciul de ambulanță și face parte din echipajele de intervenție de pe ambulanțe.
La grupele de risc vaccinul antigripal se administrează gratuit
Prin medicii de familie, vaccinarea antigripală se face de asemenea gratuit, la următoarele categorii de populație: persoane cu vârsta între 6 luni și 64 de ani cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm bronșic și persoanele cu infecție HIV; femeile gravide; personalul medico-sanitar și auxiliar din unitățile sanitare care prin natura activității vine în contact respirator cu pacienții sau cu asistații; persoanele rezidente în instituții de asistență socială, precum și persoanele care acordă asistență medico-socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc crescut; persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste această vârstă.
Reamintim că numai în cursul săptămânii trecute, în județ s-au înregistrat peste 950 de cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonie. Au fost raportate 643 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 43 de internări, cele mai multe îmbolnăviri, 178, fiind înregistrate la grupa de vârstă 5-14 ani, urmată de grupa de vârstă 15-49 de ani, cu 139 de cazuri.
În intervalul de timp menţionat, au mai fost raportate 311 cazuri de pneumonie, cu 109 internări, cele mai multe îmbolnăviri fiind înregistrate la grupa de vârstă 0-1 an, cu 71 de cazuri, şi la grupa de vârstă 2-4 ani, cu 65 de cazuri.
Prezența unui virus gripal a fost confirmată într-un singur caz, la un bărbat în vârstă de 65 de ani, din zona Gura Humorului.