Absența protecției la frig a făcut 13 victime, de la debutul acestui sezon rece, în județul Suceava. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Bianca Bighiu, a declarat, ieri, că până acum spitalele sucevene și Serviciul de Ambulanță Județean au raportat șapte cazuri de hipotermie, prezentate la Urgențe, iar alte şase cazuri de deces au fost confirmate de Serviciul de Medicină Legală (SML) ca având drept cauză hipotermia.
Bianca Bighiu a spus că trei dintre cazurile de hipotermie au fost raportate în luna noiembrie 2018, la doi pacienţi din zona Sucevei şi la un bărbat din zona Siret.
Alte trei cazuri au fost raportate în luna decembrie a anului trecut, la o pacientă din Gura Humorului, o pacientă și un pacient din zona Sucevei.
De la începutul acestui an a fost înregistrat un singur caz de hipotermie, la un pacient din zona Sucevei, peste 50 de ani.
Purtătorul de cuvânt al DSP a arătat că, din septembrie 2018 şi până în prezent, s-au înregistrat şase cazuri de deces prin hipotermie: un caz în luna septembrie, al unui bărbat din judeţul Botoşani, găsit decedat în judeţul Suceava; un caz în octombrie 2018, la o persoană din zona Sucevei; trei cazuri în noiembrie – o persoană din zona Fălticeni, o femeie din zona Suceava și una din zona Gura Humorului.
Un alt deces cauzat de hipotermie a fost confirmat de SML în luna decembrie 2018, în cazul unui bărbat din zona Fălticeni.
Vremea rece îi afectează mai grav pe copii, bătrâni, pe oamenii bolnavi și pe cei săraci
DSP Suceava a transmis în luna noiembrie 2018 tuturor unităților sanitare cu paturi din județul Suceava, Serviciului Județean de Ambulanță, firmelor care transportă pacienți dializați, o adresă prin care a solicitat să trateze cu maximă atenție cazurile sociale, respectiv persoanele fără adăpost sau fără capacitate de a se apăra contra frigului, recomandând ca aceste persoane să nu fie lăsate la locul unde au fost depistate, ci să fie internate obligatoriu într-o unitate spitalicească sau azil/adăpost de noapte.
În adresa respectivă, DSP mai solicita acordarea unei atenţii deosebite și în cazul pacienților care urmează să fie externați în perioadele cu avertizări de cod de ninsoare, viscol sau ger, recomandând să se solicite sprijinul aparținătorilor sau al autorităților locale pentru persoanele cu risc şi să se aibă în vedere modul în care aceste persoane ajung la domiciliu și dacă se pot descurca singure acasă.
DSP Suceava a cerut, de asemenea, ca în cazul pacientelor în ultima lună de sarcină sau cele cu sarcină cu risc, precum și în cazul pacienților dializați, aceștia să fie transportaţi din timp la unitățile sanitare în situațiile în care există avertizări cod de ninsoare și viscol puternic.
Inspectorii DSP avertizează că grupurile cele mai vulnerabile la frig includ vârstnicii, sugarii, copiii și adolescenții, persoanele care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, iau anumite medicamente sau sunt subnutrite.
Vremea rece îi afectează mai grav pe cei săraci, lipsiți de adăpost sau marginalizați și pe cei care lucrează în domenii precum agricultura, pescuitul și construcțiile și care pot suferi o expunere la frig mai mare. Consumul excesiv de alcool, anumite activități de agrement în aer liber și folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare pot crește riscul de a fi afectați de expunerea la frig.