Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 7 (7008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procedură

Străzile private trebuie donate primăriei pentru a fi asfaltate cu bani de la bugetul local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Străzile private, majoritatea în noile cartiere ale municipiului Suceava, sunt în afara domeniului public, adică nu beneficiază de programele de asfaltare, salubrizare sau deszăpezire. Aşa se face că, deşi sucevenii care locuiesc pe aceste străzi plătesc taxe şi impozite la primărie, nu au asfalt, îşi rup maşinile în gropi, iar când plouă noroiul le trece de gleznă. De asemenea, fiind vorba despre  proprietate privată, străzile private nu intră în aria de activitate a Poliţiei Rutiere şi Poliţiei Locale,  nu au indicatoare rutiere şi în unele cazuri circulaţia auto se face în ambele sensuri pe o singură bandă de drum, iar pietonii circulă pe acelaşi tronson cu maşinile, fără nici un element de siguranţă rutieră.

Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că pentru ca străzile private să fie asfaltate, să beneficieze de utilităţi şi orice alte investiţii din partea administraţiei locale, acestea trebuie donate primăriei şi una dintre condiţiile obligatorii la preluare este ca absolut toţi proprietarii străzii să fie de acord cu donaţia. Potrivit primarului, până acum municipalitatea a preluat circa 15 străzi private, din cele aproximativ 30, câte ar fi în oraş. Printre străzile preluate se numără Traian Țăranu şi Octavian Goga, incluse deja în programul de asfaltare pentru 2019.

 

Condiţiile de preluare se stabilesc prin hotărâre de consiliu local

Condiţiile şi procedura privind trecerea terenului proprietate privată cu destinaţia de drum în proprietatea publică a municipiului Suceava trebuie reglementate printr-o hotărâre de consiliu local, care poate stabili ca terenul care face obiectul donaţiei să formeze un singur corp funciar înscris într-o carte funciară distinctă, în baza unei documentaţii cadastrale întocmită cu respectarea documentaţiilor de urbanism, strada să aibă o anumită lăţime minimă, prevăzută în Ordinul Ministerului Transporturilor nr.49 din 27 ianuarie 1998 pentru aprobarea Normelor tehnice privind proiectarea şi realizarea străzilor în localităţile urbane, să respecte normele privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, stabilite prin Legea nr. 350/2001, şi să existe un act de donaţie în formă autentică, întocmit de către proprietari. Procedura poate dura între trei săptămâni şi două, trei luni.

În condiţiile în care administraţia locală ar fi cea care ar dori preluarea unei străzi private pentru o cauză de utilitate publică, există şi varianta exproprierii fără despăgubiri, având în vedere Decizia nr. 558 din 15 martie 2016 – Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis că, în cazul exproprierii, dacă prejudiciul suferit nu este unul real nu se pot cere despăgubiri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Străzile private trebuie donate primăriei pentru a fi asfaltate cu bani de la bugetul local.
 Vizualizări articol: 3409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Străzile private trebuie donate primăriei pentru a fi asfaltate cu bani de la bugetul local1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chișca din cartofi Preparatul, numit și cârnați de cartofi sau ”cârnați păcăliți”, este de origine rusă sau ucraineană, dar se pregătește și prin Bucovina, mai ales acolo unde există populație ucraineană. Rețeta poate fi considerată economică,... Citeşte