310 profesori debutanţi s-au înscris pentru a susţine examenul de definitivare în învăţământ, testare obligatorie în cariera didactică, urmată de obţinerea gradelor didactice II şi I. La examen au dreptul să participe cadre didactice cu vechime de cel puţin un an în sistem.
Examenul de definitivat 2019 este compus din proba scrisă, care se desfăşoară pe 24 iulie, şi două inspecţii la clasă.
Cei mai mulţi candidaţi – 58 – s-au înscris pentru un post definitiv în învăţământul preşcolar (educatoare), iar 56 pentru învăţământul gimnazial (învăţător).
Pentru examenul la disciplina Educaţie fizică şi sport sunt înscrişi 30 de candidaţi, Limba şi literatura engleză - 27, Limba şi literatura română – 18, Matematică – 16, Geografie - 9, Psihopedagogie specială – 9, Istorie - 7, Transporturi, maiştri instructori – 7, Asistenţă medicală generală - 7, Educaţie muzicală – 6, Alimentaţie publică – 6, Religie ortodoxă – 5 etc.
Cei 310 candidaţi s-au înscris pentru 39 de discipline de examen.
Examenul scris are o pondere de 70%
Examenul de definitivat 2019 este compus din proba scrisă şi două inspecţii la clasă.
Etapa I este eliminatorie şi implică susţinerea a două inspecţii de specialitate (până la 31 mai) şi evaluarea portofoliului profesional. Etapa a II-a coincide cu examenul scris, cu o durată de patru ore, programat pentru data de 24 iulie. Nota obţinută de profesorii debutanţi la examenul scris de definitivat are o pondere de 70% în calculul mediei finale; pentru promovarea definitivatului, candidaţii trebuie să aibă o medie de cel puţin 8.
Stagiul minim de practică obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ are o durată de un an şcolar.
Examenul de definitivat poate fi susţinut fără taxă de cel mult trei ori, iar cei care încearcă şi a patra oară trebuie să plătească o taxă de 300 de lei, informează Ministerul Educaţiei.
Pentru a nu face confuzie, adăugăm că examenul de titularizare este angajarea cadrului didactic într-o şcoală anume, pe o perioadă nedeterminată.
Şedinţe de pregătire din partea inspectorilor şcolari
Potrivit lui Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, inspectorii şcolari vor ţine şedinţe de pregătire gratuită pentru cei care şi-au depus dosarele în vederea susţinerii examenului de definitivare în învăţământ.
Inspectorii suceveni vor susţine cu aceştia un număr de 24 de ore de pregătire.
Cursurile sunt parte a proiectului „Bazele formării pentru profesia didactică”, derulat în parteneriat cu cei de la Casa Corpului Didactic.
Competenţele vizate de cei care susţin cursurile sunt: cunoaşterea modului de organizare şi funcţionare a sistemului de învăţământ, respectiv a unităţilor şcolare; procesele de învăţare-predare, învăţare, evaluare; aplicarea strategiilor de predare şi a metodelor de evaluare în cadrul activităţilor didactice; utilizarea metodelor moderne de predare-învăţare-evaluare, relaţia şcoală-familie-comunitate, managementul clasei de elevi etc.