Începutul de an vine cu venituri mai mari pentru angajaţii din educaţie.
Noi sporuri şi indemnizaţii vor fi acordate oamenilor şcolii, aceştia urmând să încaseze lefuri majorate chiar din prima lună a anului.
La salariul din luna decembrie al personalului didactic de predare, care intră în plată în luna ianuarie, se adaugă un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază. De asemenea, potrivit prevederilor legislative, începând cu 1 decembrie 2018, deci tot la salariul din ianuarie, oamenii şcolii ar fi trebuit să primească o indemnizaţie lunară de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară.
Întârzieri la plata indemnizaţiei de hrană
Potrivit prof. Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro-Educaţia”, „sporul de suprasolicitare neuropsihică va fi încasat din această lună, însă cât priveşte indemnizaţia de hrană, pentru că bugetul din acest an încă nu este aprobat, plata acesteia se amână pentru o lună de zile. Probabil, indemnizaţia va intra în plată din luna februarie. Indemnizaţia de hrană se calculează astfel: 2 x salariul minim pe economie/12 luni, 2×1900/12=317 lei/lună”.
La rândul său, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a menţionat, prin intermediul unui comunicat de presă, că „în cursul zilei de 4 ianuarie, Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis inspectoratelor şcolare şi implicit unităţilor şcolare o serie de precizări, dintre care una se referă la faptul că la întocmirea statelor de plată, în aplicaţia EDUSAL, trebuie avut în vedere că îndemnizaţia de hrană se acordă de la 1 ianuarie 2019, şi nu de la 1 decembrie 2018, aşa cum prevede Legea 153/2017. (...) Nu e normal să constaţi că volumul de muncă depus pentru calculul îndemnizaţiei de hrană a fost în zadar. Pe de altă parte, statele de plată trebuiesc refăcute, fără îndemnizaţia de hrană, într-un timp scurt, şi această situaţie generează condiţii de stres, lucru care nu avantajează pe nimeni. În opinia noastră, această lipsă de profesionalism a MEN este incalificabilă. Oare Ministerul Educaţiei Naţionale nu cunoaşte Legea sau e o bătaie de joc la adresa noastră?”
Alte creşteri
Salariile primite în februarie vor fi cu atât mai consistente ca urmare a creşterii salariului de bază cu 25%începând cu 1 ianuarie 2019.
De asemenea, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a confirmat faptul că, tot începând din acest an, va fi acordatsporul pentru condiţii vătămătoare.
„Pentru acordarea acestui spor trebuie să existe obligatoriu o expertizare a locului de muncă”, a mai spus Pădureţ.
Potrivit graficului de creştere a salariilor pentru cadrele didactice, un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I, cu 20-25 de ani vechime, care avea în decembrie 2016 un salariu brut de 2.965 de lei, de la 1 ianuarie 2019 va primi 5.376 de lei. Asta înseamnă o creştere de 327 de lei.
Un alt exemplu este pentru unprofesor cu grad didactic definitiv şi studii superioare de lungă durată, cu 20-25 de ani vechime. Acesta avea, potrivit Ministerului Muncii, 2.356 de lei salariu brut în 2016, iar de la 1 ianuarie 2019 salariul acestuia va fi de 4.477 lei, adică o creştere cu 343 de lei pe brut.
Unui profesor cu studii superioare şi grad didactic debutant, care în 2016 avea un salariu de 1.645 de lei brut, de la 1 ianuarie 2019, salariul brut ar trebui să-i crească la 3.237 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus la salariu de 693 de lei şi vor câştiga 9.289 de lei.