Ajutaţi de impasibilitatea poliţiştilor de paie ai Sucevei, hoţii care vizează casele oamenilor de afaceri au dat o nouă lovitură. Ultima spargere dintr-un lung şir început în urmă cu aproximativ 8 luni s-a înregistrat sâmbătă seară. A fost vizată locuinţa de pe strada Gheorghe Doja a unui bărbat care conduce o şcoală de şoferi din municipiul Suceava.
Ca şi în celelalte cazuri, prejudiciul este unul substanţial, mai exact în jur de 120.000 de lei, constând în bani, lei şi valută, dar şi bijuterii, iar modalitatea în care hoţii au acţionat seamănă izbitor de mult cu celelalte spargeri de până acum.
Mai exact, hoţii au intrat în locuinţă într-un moment în care proprietarii nu erau acasă, au forţat cu ranga un geam şi mai apoi au pătruns în interior, au luat caseta cu valori şi ce le-a mai picat la îndemână şi au dispărut. Din câte se pare, în casă au intrat doi dintre membrii grupării, iar alţii au asigurat paza. La un moment dat, au auzit zgomote din vecini şi au fugit prin grădină, spre calea ferată, iar mai apoi s-au reunit şi au împărţit prada.
Şi cum tupeul devine tot mai mare, de această dată hoţii nici nu s-au mai chinuit să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru ca mai apoi să acţioneze protejaţi de întuneric. Sâmbătă seară au intrat în casa omului de afaceri fără a-şi mai lua această măsură de precauţie, iar pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se pot vedea cei doi indivizi care au dat lovitura, imagini care au ajuns pe mâna poliţiştilor, dar fără nici un folos până acum.
După toate probabilităţile, este vorba de una şi aceeaşi grupare care a pus pe jar oamenii de afaceri din Suceava începând cu luna mai a anului trecut, când s-au consemnat primele spargeri. Între timp, numărul caselor „vizitate” de hoţi a crescut semnificativ, la fel ca şi frecvenţa cu care se dau loviturile.
De ce tace mâlc Poliţia Suceava?
Chiar dacă aceste spargeri care au vizat casele oamenilor de afaceri din Suceava au fost mediatizate intens, din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava nu a existat absolut nici o reacţie. Este ca şi cum aceste fapte nici nu există sau sunt tratate ca nişte găinării, deşi, mai nou, hoţii au la îndemână şi arme de vânătoare, furate odată cu seiful sustras de la un alt om de afaceri care locuieşte în cartierul Burdujeni.
În contextul tăcerii suspecte a celor de la Poliţia Suceava, te întrebi pe bună dreptate dacă aici lucrează nişte profesionişti sau dacă mare parte din cei care ar trebui să-şi facă treaba şi să-i prindă pe hoţi sunt doar aşa-zişi poliţişti de paie. Nu este exclusă nici varianta ca hoţii să primească informaţii din mediul judiciar, despre modul cum să-şi şteargă urmele şi să acţioneze pentru a nu fi prinşi, cum la fel de bine nu este exclusă nici varianta ca unul sau mai mulţi poliţişti să fie mână în mână cu hoţii.
Situaţia este scăpată clar de sub control şi pare să fi intrat sub incidenţa Crimei Organizate. Oricum, oamenii de afaceri suceveni călcaţi de hoţi sunt exasperaţi de modul în care se derulează ancheta şi de faptul că în loc să fie trimişi în spatele gratiilor, hoţii dau lovitură după lovitură şi conduc maşini pe care nu şi le-ar permite dacă ar fi să se calculeze după veniturile pe care le obţin.
Mai mult, oamenii de afaceri care au avut această experienţă nefastă se gândesc tot mai serios să-şi constituie propria poteră, şi asta pentru că nu mai au încredere că poliţiştii suceveni sunt capabili să rezolve multiplele cazuri de furturi înregistrate până acum.
Culmea ironiei, cel puţin capii acestei grupări par a fi cunoscuţi, mai ales că unul dintre cei care a participat la un astfel de furt le-a dezvăluit identitatea. Iar în cele mai multe situaţii, camerele de supraveghere publice din zonele unde s-au comis furturile i-au surprins pe unii dintre suspecţi. Să fie doar o coincidenţă că erau în acele zone tocmai înainte de a se produce spargerile? Puţin probabil.
Cartierul Burdujeni, cel mai expus în faţa hoţilor
Se pare că spargerea de sâmbătă seară nu este singulară pe strada Gheorghe Doja, iar hoţii şi-au făcut deja o tradiţie în zonă. De altfel, cartierul Burdujeni este cel mai expus, aici având loc cele mai multe spargeri. Poate şi pentru faptul că hoţii cunosc foarte bine zona, o parte dintre ei locuind în Burdujeni. Un furt cu un prejudiciu de circa 50.000 de euro s-a înregistrat în luna noiembrie, în timp ce proprietarii erau plecaţi în străinătate.
Şi aici hoţii au dat dovadă de tupeu maxim, în condiţiile în care locuinţa situată în cartierul Burdujeni era supravegheată video şi avea şi paza asigurată cu oameni. Practic, s-a acţionat la pont, aşa cum s-a întâmplat şi la alte furturi care au avut loc în vară la locuinţele unor oameni de afaceri care locuiesc în zona cartierului Burdujeni.
În afara unui autoturism marca BMW X3, indivizii care au dat spargerea au mai furat un seif în care au sperat să găsească o sumă importantă de bani. Nu a fost să fie aşa, în interior fiind patru arme de vânătoare deţinute legal de proprietar, arme care nu au fost recuperate nici în prezent, ceea ce îi face pe hoţi cu atât mai periculoşi.
Ulterior, autoturismul marca BMW X3 a fost găsit abandonat la liziera unei păduri de la Feteşti. Maşina prezenta urme de incendiere şi după toate probabilităţile hoţul a dat foc în zona volanului pentru a i se şterge amprentele, iar focul s-a extins şi a mistuit şi alte obiecte din interior.
Un alt om de afaceri jefuit în timp ce era în concediu în străinătate
Mai multe locuinţe amplasate în cartierul Burdujeni aparţinând unor oameni de afaceri au fost sparte după un scenariu aproape identic. Mai exact, hoţii au acţionat la pont, în momentul în care oamenii de afaceri nu erau acasă, iar după ce au forţat geamurile lăsate întredeschise au intrat în interior şi au plecat cu bani, bijuterii şi alte bunuri în valoare de zeci de mii de euro.
Unul dintre furturi a avut loc în noaptea de 20 iulie 2018, într-un moment în care afaceristul şi familia acestuia erau plecaţi din ţară, în concediu. După ce au întrerupt alimentarea cu energie electrică şi au aşteptat ca sistemul de supraveghere să devină ineficient, s-au asigurat că nici o cameră de supraveghere nu mai funcţionează şi au forţat două geamuri cu un levier, fără a reuşi să le distrugă.
În aceste condiţii, au distrus geamul întredeschis de la baie, loc prin care au intrat în casă şi au răvăşit-o în căutarea bunurilor de valoare. La final au plecat cu bani, bijuterii şi bunuri în valoare de peste 30.000 de euro.
Modul de operare arată că hoţii au studiat zona şi activitatea proprietarilor în detaliu şi au acţionat doar în momentul în care erau siguri că în locuinţă nu se află nimeni.
Între timp, unul dintre participanţii la furt a fost prins şi trimis în judecată. Acesta a dat amănunte despre modul de operare şi despre colegii cu care a acţionat, dar din lipsa probelor toţi suspecţii au rămas în libertate şi în ziua de astăzi.
Au acţionat şi înainte de Crăciun
Ultima spargere de anul trecut s-a consemnat în seara zilei de duminică, 23 decembrie. Faţă de celelalte cazuri, hoţii nu au mai aşteptat ca proprietarul să plece din localitate, ci au acţionat în timp ce acesta era plecat până la o rudă.
În timp ce unul dintre membrii grupării îl urmărea pe proprietar, ceilalţi i-au intrat în locuinţă, de unde au sustras circa 20.000 de lei, inclusiv banii pe care îi aveau strânşi copiii. La un moment dat, acasă a ajuns unul dintre copiii proprietarului, ceea ce i-a determinat pe hoţi să fugă.
Cum locuinţa este situată în apropierea cimitirului de pe Serpentine, hoţii au ales această cale de scăpare, pentru ca mai apoi să sară gardul în curtea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, de unde au dispărut. Din câte se ştie, modalitatea de acţiune a fost una şi aceeaşi ca şi în celelalte spargeri: forţarea unui geam, iar după ce au intrat în casă au luat în primul rând banii şi mai apoi alte lucruri de valoare.
Şi în acest caz, proprietarul a fost urmărit şi se ştia exact ce program are, dovadă că hoţii se ţin de planul pe care l-au pus la punct şi perfecţionat odată cu prima spargere.
Înaintea acestui furt, hoţii, se pare că unii şi aceeaşi, au acţionat la o casă de pe Gheorghe Doja, spre castelul de apă. Este vorba de o persoană care munceşte în străinătate şi care s-ar fi întors acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă şi de la care hoţii au „tras” circa 10.000 de lei.
Păgubiţii anunţă că îşi vor face propria poteră
Furturile cuprind şi alte zone din Burdujeni, iar prejudiciile sunt de la câteva mii de euro la câteva zeci de mii de euro.
Pe aceeaşi listă neagră se înscrie şi furtul din casa unui avocat, casă situată în cartierul Zamca. Şi aici spargerea s-a dat la pont, în timp ce avocatul era plecat din localitate, prejudiciul fiind de peste 10.000 de euro.
De remarcat că hoţii fură bani şi bijuterii, în cele mai multe cazuri, şi evită pe cât se poate să plece cu telefoane mobile sau alte bunuri care ar putea duce la identificarea lor.
Exasperaţi de lipsa de reacţie a poliţiştilor, păgubiţii spun că-şi vor constitui propria poteră. Unii dintre ei au mers chiar mai departe şi au spus că iau în calcul chiar angajarea unor recuperatori profesionişti. Dacă se va ajunge la aşa ceva situaţia va degenera grav, dar una peste alta principalii responsabili de eradicarea stării de nervozitate sunt doar poliţiştii care par să fi uitat cum trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile.