Bucuria dotării Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava cu 10 ambulanţe noi a trecut repede, şi asta deoarece la nouă din cele zece autospeciale monitorul pentru funcţii vitale este dificil de utilizat, mai ales de către medicii şi asistenţii medicali mici de statură. Dacă pe ambulanţa 4x4 Volkswagen Transporter monitorul este amplasat firesc, la capul pacientului, pe cele 4x2 Renault Master aparatul este la jumătatea tărgii, de partea opusă unde stă asistentul, obligat să se întindă peste bolnav ca să ajungă la aparat. Postura este incomodă şi pentru o persoană mai înaltă şi cu braţe mai lungi şi de-a dreptul dificilă pentru cineva care o înălţime mai mică de 1,70 m, mai ales dacă pe targă se află şi un pacient corpolent.
Deşi per ansamblu sunt mai bine organizate ca cele vechi şi oferă personalului medical mai mult spaţiu de mişcare, noile ambulanţe Renault mai au câteva neajunsuri, cum ar fi funcţionarea sistemului de încălzire în partea destinată pacienţilor sau fixarea rucsacului de prim ajutor prea aproape de uşa laterală.
Managerul SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat, ieri, că din punctul său de vedere cel mai important lucru este că serviciul a primit ambulanţe noi, care au fost repartizate în locul celor care aveau peste 700.000 de km parcurşi. Potrivit acestuia, la autospecialele Renault monitorul este diferit faţă de cele folosite până acum, astfel încât anul trecut patru dintre angajaţi au fost instruiţi la Iaşi în privinţa utilizării şi au instruit, mai departe, restul personalului.
La următoarea repartiţie, SAJ Suceava are şanse să primească mai multe autospeciale 4x4
În privinţa neajunsurilor semnalate, dr. Lăzăreanu a spus că acestea vor fi transmise la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi pot fi corectate la următorul lot de ambulanţe care va fi achiziţionat. De asemenea, managerul SAJ Suceava a afirmat că a discutat cu secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, despre posibilitatea ca fiecare staţie din judeţul Suceava să primească o ambulanţă 4x4 şi a primit răspuns că acest lucru este realizabil.
Noile ambulanţe au intrat în folosinţă din data de 19 decembrie 2018: patru la Suceava, două la Fălticeni şi câte una la Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Au înlocuit maşini care aveau între 762.000 şi 895.912 kilometri parcurşi.
Autospecialele au fost achiziţionate de DSU-IGSU. Potrivit doctorului Arafat, ambulanţele de tip B 4x2 au fost cumpărate la preţul de 78.533 euro, cele de tip B 4X4, cu 87.034 euro, iar cele de tip C, cu 106.441 de euro, preţurile incluzând şi TVA 19%.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava a primit autospeciale tip B- unitate mobilă de urgenţă, nouă 4x2 şi una 4x4.
Tot la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, alte trei ambulanţe tip B 4x4 au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava pentru SMURD.