luni, 7 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 4 (7005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Obicei străvechi

Crucile de gheaţă s-au ridicat şi în acest an de Bobotează la Bosanci, continuându-se tradiţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O tradiţie păstrată de către pompierii bosânceni şi localnicii din această mare aşezare de mai bine de 120 de ani, de a confecţiona cruci de gheaţă în zilele de dinaintea marii sărbători a Botezului Domnului, a fost cu eforturi respectată şi în acest an. Temperaturile destul de ridicate de la începutul anului au împiedicat formarea gheţii groase pe iazurile şi apele curgătoare din zonă, necesară confecţionării crucilor de gheaţă, pe iazul Parţic din vecinătatea satului gheaţa având doar câţiva centimetri grosime.

Din această cauză, bosâncenii au fost nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari, în zona montană a judeţului Harghita, pentru a aduce gheaţa atât de necesară păstrării acestei frumoase tradiţii a confecţionării şi ridicării crucilor şi altarelor de gheaţă pentru Slujba de Bobotează. După zile întregi de căutări, gheaţa a fost adusă tocmai de la Lacul Roşu, a fost trasată şi apoi tăiată cu fierăstraiele mecanice, luând forma crucilor, care după finisare au fost montate pe mese de gheaţă sub forma unor altare, la bisericile din comuna Bosanci şi la alte câteva biserici.

 

Gheaţa groasă, imposibil de găsit în zonă, din cauza temperaturilor ridicate

Căutările au început din primele zile ale anului nou, iar în lipsa gheţii cu o grosime acceptabilă, pompierii voluntari şi localnicii din Bosanci au dat sfoară în ţară pentru a o găsi în zonele mai friguroase. S-au interesat în zona de munte a judeţului Suceava, locul din care în alţi ani au adus o gheaţă groasă de calitate, în lipsa celei din iaz, însă temperaturile au fost crescute şi în zona de munte în ultima perioadă şi au împiedicat îngheţul cursurilor de apă. Până la urmă căutările lor nu au fost zadarnice şi au găsit ceea ce aveau nevoie la mare depărtare de casă.

”Atâta timp cât încălzirea globală se simte şi la noi, am fost obligaţi să mergem până la Lacul Roşu, în judeţul Harghita, să aducem gheaţă cu care să putem face crucea care se face de o sută şi ceva de ani. E vorba de o gheaţă de 24 de cm grosime, care se poate lucra. Anul ăsta vom face câteva cruci de gheaţă, trei la bisericile din comuna Bosanci, alte două pentru formaţiunile de jandarmi şi pompieri din Suceava, precum şi o cruce la biserica din cimitirul vechi al oraşului”, ne-a povestit Constantin Blându, şef Serviciu Situaţii de Urgenţă Bosanci.

După ce au luat la verificat zonele cu un curent mai rece de pe cursul apei Sucevei, fără nici un rezultat însă, Viorel Popovici, unul dintre pompierii bosânceni, ne-a relatat: „Cu lipsa de gheaţă ne-am mai confruntat şi în alţi ani, însă pe atunci reuşeam să o turnăm în forme, în congelatoarele Fabricii de Conserve din Şcheia. Acum însă s-au pierdut din păcate formele metalice şi nu mai putem face acest lucru, colegii fiind nevoiţi să se deplaseze sute de kilometri pentru a aduce gheaţa.”

 

În ajunul marii sărbători a Botezului Domnului, gheaţa a luat forma crucilor

Munca de fasonare a crucilor de gheaţă a început la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, la Biserica ”Sf. Gheorghe” din centrul comunei Bosanci, păstrând aceeaşi tehnică de mulţi ani de zile.

”Pentru confecţionarea crucilor avem nevoie şabloane, unul mare pentru crucea din mijloc şi două şabloane mici pentru crucile laterale, le însemnăm şi le trasăm apoi cu un creion chimic. Le tăiem apoi şi le modelăm cu drujbele, iar la urmă le finisăm cu un cuţit şi le aşezăm pe mesele confecţionate tot din gheaţă”, ne-a spus Vasile Spoială, un experimentat fost pompier ieşit la pensie.

Munca cu gheaţa groasă este una dificilă, de la descărcarea din maşini şi până la realizarea formei finale a altarelor cu cruci de gheaţă, întreaga echipă de pompieri fiind ajutată şi de localnici. Vrednicia acestor oameni din Bosanci a făcut ca în fiecare an, indiferent de condiţiile de climă, obiceiul sfânt al crucilor de gheaţă să fie respectat. În ziua de Bobotează, pompierii din Bosanci şi-au îmbrăcat costumele tradiţionale ale străvechii Formaţiuni de Pompieri şi au participat la slujba din Biserica ”Sf. Gheorghe”. După slujbă, preotul a făcut agheasma la altarul de gheaţă din curtea bisericii, iar pompierii au pornit într-o procesiune pe la instituţiile din comună.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crucile de gheaţă s-au ridicat şi în acest an de Bobotează la Bosanci, continuându-se tradiţia.
 Vizualizări articol: 1765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Crucile de gheaţă s-au ridicat şi în acest an de Bobotează la Bosanci, continuându-se tradiţia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei