Festivalul Bucovinean al Colindelor, manifestare ajunsă la ediţia a III-a, a adunat la Soloneţu Nou mai multe coruri ale parohiilor romano-catolice din judeţ. Este vorba despre corurile din Soloneţu Nou, Rădăuţi, Suceava, Siret, Gura Humorului, Pleşa, Moara, Cacica, Poiana Micului, precum şi corul bisericii romano-catolice din Vicşani, corul Forumului Democrat German „Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, respectiv corul parohiei greco-catolice „Maidancik”.
„În urmă cu trei ani, Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiţie poloneză, şi anume cea a colindatului. Astfel s-a născut ideea organizării Festivalului Bucovinean al Colindelor. Prin această acţiune s-a dorit ca toate comunităţile poloneze din Bucovina, precum şi vecinii lor să se întâlnească într-o sărbătoare atât de importantă cum e Crăciunul, să colinde şi să petreacă împreună ca într-o mare familie poloneză”, a arătat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
Corurile care au evoluat în faţa altarului bisericii din Soloneţu Nou au prezentat un scurt program de colinde în limbile polonă, română, ucraineană şi germană. La finalul concertului, preotul Iosif Păuleţ a mulţumit tuturor corurilor pentru prezenţa la acest eveniment şi a transmis salutul ES Petru Gherghel, episcop de Iaşi, care este mereu aproape de credincioşii din decanatul de Bucovina.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de către deputatul Victoria Longher care le-a urat tuturor bun venit şi le-a amintit celor prezenţi semnificaţia colindului şi a exprimat bucuria de a fi împreună în zi de mare sărbătoare.
După încheierea părţii artistice, gazdele şi invitaţii s-au îndreptat la Casa Polonă din Soloneţu Nou, unde a avut loc împărţirea cu opłatek, obicei care îşi are originea în ritualul împărţirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creştinismului. Preotul doctor Stanislav Cucharec a binecuvântat oplatele, iar apoi participanţii şi-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou şi au servit din bucatele pregătite cu acest prilej.
„Colinda, înţeleasă ca un cântec legat de Naşterea Domnului, a apărut în secolul al XIII-lea. Colinda este semnul bucuriei şi al înţelegerii, al unităţii – pe care o cântăm la masa de Ajun împreună cu familia, dar şi în biserică cu credincioşii. Conform tradiţiei creştine, pentru apariţia colindelor trebuie să îi mulţumim Sfântului Francisc de Assisi (precum şi pentru reprezentaţiile de Crăciun). Colindele încep să fie cântate după cina festivă din ajunul Crăciunului, iar la liturghii de la prima liturghie de pe 25 decembrie care începe la miezul nopţii, aşa-numita <Pastorală>. Se colindă până pe data de 2 februarie, când este sărbătoarea Întâmpinarea Domnului”, au amintit reprezentanţii Uniunii Polonezilor din România.