Un grup de aproape cincizeci de cetăţeni străini din Irak, Afganistan, Pakistan, Siria, Bangladesh, Turcia şi Iran, refugiaţi în România, alături de tineri voluntari din zona Rădăuţi, au participat, în luna decembrie, la o serie de activităţi socio-culturale şi festive de integrare în comunitate, activităţi derulate de către Fundaţia ICAR în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România - AIDROM şi Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil (CRCPSA) Rădăuţi.
Atelierele de creaţie „Felicitări de iarnă” şi „Decoraţiuni pentru Bradul de Crăciun” au dat ocazia refugiaţilor să creeze felicitări tematice de iarnă şi decoraţiuni ce ulterior au fost folosite la împodobirea bradului de către aceştia la Centrul Rădăuţi, când refugiaţii au fost colindaţi de personalul din Centru şi de Corul de tineret al Bisericii „Sfânta Parascheva” din Marginea, coordonat de Marian Pituleac. Colindătorii au fost întâmpinaţi cu mere, portocale şi cozonac, ţinuta tradiţională şi colindele lor impresionându-i pe refugiaţi.
Tot cu ocazia sărbătoririi Crăciunului, străinii cazaţi în Centru au participat la o activitate socio-culturală de artă culinară, reprezentanţii fiecărei ţări gătind câteva feluri tradiţionale de mâncăruri care au fost gustate împreună la final, în atmosferă de sărbătoare. Petrecerea de iarnă a avut loc la un restaurant cu specific tradiţional din Rădăuţi şi a adus din nou laolaltă refugiaţii, reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale, tineri voluntari români şi personalul Inspectoratului General pentru Imigrări. Colindele şi horele tradiţionale româneşti au făcut parte din program.
O parte dintre refugiaţii prezenţi, îndrumaţi de reprezentanţii AIDROM, au pregătit un moment surpriză, respectiv o colindă în limba română, moment apreciat de toţi cei prezenţi.
Proiectul are ca scop contribuţia la integrarea socială a beneficiarilor unei forme de protecţie
Fundaţia ICAR, în parteneriat cu Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDROM, implementează, în perioada iunie 2017 – iunie 2019, la nivel regional, proiectul „Integrarea străinilor cu şedere legală în societatea românească – o construcţie comună”, proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare. Proiectul are ca scop contribuţia la integrarea socială a beneficiarilor unei forme de protecţie şi a resortisanţilor ţărilor terţe în România, prin implementarea unui model de integrare regională, din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani şi Iaşi.