Concursul de proiecte lansat de municipalitatea suceveană pentru bugetul participativ de un milion de euro prevăzut în bugetul anului 2019, prin intermediul platformei online „Implicat”, disponibilă pe site-ul Primăriei Suceava, a atras nu mai puţin de 40 de propuneri din partea populaţiei.
Acestea vor fi analizate până pe 6 ianuarie 2019 de către o comisie special constituită în acest scop, prin prisma unor criterii de selectare.
Următoarea etapă are loc în perioada 7-13 ianuarie 2019, când este programată dezbaterea publică – votul sucevenilor, selecţia finală având loc pe 14 ianuarie.
Atunci vor fi selectate 10 propuneri, care să beneficieze de o finanţare de maximum 100.000 de euro fiecare, pentru realizare.
Pentru cei care nu au avut cum să facă propunerile de proiecte online, a existat şi posibilitatea de depunere la registratura Primăriei Suceava.
40 de proiecte, depuse la 10 categorii
„Categoriile pentru care s-au putut depune aceste proiecte sunt cele de infrastructură stradală; spaţii verzi şi locuri de joacă; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; amenajare spaţii publice; infrastructură de sănătate; infrastructură culturală; infrastructură socială; infrastructură sportivă; infrastructură de educaţie; digitalizare. În total sunt 10 categorii, pentru care este alocat un buget participativ de un milion de euro, din care vor fi finanţate 10 proiecte de câte 100.000 de euro, primele în ordinea voturilor populaţiei”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Majoritatea propunerilor, care pot fi consultate pe platforma online „Implicat”, disponibilă pe www.primarisv.ro, vizează asfaltări de străzi, propuse de cei care stau în zonele respective.
Infrastructură stradală
Astfel, la categoria „Infrastructură stradală” s-a propus asfaltarea străzilor Pictor Dumitru Dacian şi Eugen Lovinescu, modernizarea străzii Barbu Ştefănescu Delavrancea, asfaltarea străzilor Micşunelelor, Traian Popovici, Anton Holban, Ilie Ilaşcu (Zamca), Ion Dragoslav, Stadionului, Barbu Lazareanu, Emil Racoviţă şi Epaminonda Bucevschi, reabilitare şi parcări pe străzile Victoriei şi Staţiunii (Obcini), dar şi repararea străzii Eroilor (Burdujeni), afectată de numeroasele lucrări la reţelele de gaz şi canalizare.
Spaţii verzi şi Locuri de joacă
La categoria „Spaţii verzi şi Locuri de joacă” sunt depuse patru propuneri:
- amenajarea unui parc de joacă modern pentru copii vizavi de Penny Market Burdujeni;
- realizarea unui teren de sport multifuncţional pentru copii (tenis, fotbal, handbal, baschet etc.) în Obcini, pe strada Victoriei nr. 31;
- revitalizarea peisagistică a municipiului Suceava, prin plantarea de arbori pe marginea străzilor (în special artera principală), o solicitare aparte fiind cea de găsire a unei soluţii pentru esplanada centrală, unde vara nu există zone umbrite de vegetaţie;
- „Socializare în aer liber pentru vecinii din bloc” prin reabilitarea unui spaţiu verde de pe Aleea Nucului nr. 2.
Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei
La această categorie au fost depuse cinci propuneri de proiecte, de interes pentru un număr mare de suceveni, cu idei interesante, dar care unele riscă să fie descalificate din start, din cauza depăşirii bugetului necesar pentru realizare.
Primul proiect este cel de „Modernizare transport public”, prin care se solicită trecerea la autotaxare în autobuze, în paralel cu înfiinţarea mai multor ghişee de bilete în oraş, variantă de mobil a site-ului TPL, cu hărţi online a traseelor, implementarea unui sistem prin care călătorii să afle în cât timp ajunge următorul autobuz, atât online, cât şi în staţie, amenajarea de noi refugii pentru călători etc.
Proiectul „Fluidizare trafic” vizează desfiinţarea parcării de pe strada Alexandru cel Bun şi construirea unei parcări etajate în locul parcării Primăriei.
Un alt proiect, „Afişarea în toate staţiile de autobuze a programului de circulaţie a autobuzelor”, propune montarea de panouri luminoase, cu ceas şi termometru, în toate cele 71 de staţii de autobuze din Suceava, pe care să fie afişate programele de circulaţie a tuturor liniilor de autobuze, microbuze care opresc în staţia respectivă.
Un alt proiect solicită amenajarea unei treceri subterane sau supraterane pentru traversarea căii ferate pe sub pasarela CFR de la Iţcani, pentru siguranţa celor care trec pe acolo.
Propunerile, deşi interesante, depăşesc cu mult bugetul alocat, pentru a fi puse în practică.
Un alt proiect, care pare mai realizabil, este „Velo SV”, prin care se doreşte realizarea unui sistem de închiriere biciclete pentru cei care au de circulat prin municipiul Suceava – turiştii fiind principala categorie vizată.
Amenajare spaţii publice
La categoria „Amenajare spaţii publice” au fost depuse nouă propuneri, inclusiv unele care ţin de infrastructură stradală:
- Iluminarea aleii pietonale care face legătura între str. Ana Ipătescu - AJOFM - str. Tipografiei şi str. Samoil Isopescu
- Modernizare Piaţa Agroalimentară Iţcani pe locaţia pieţei actuale (sub pasarela CFR)
- Amenajarea unei încăperi moderne pentru căsătoriile civile, cea actuală fiind înghesuită, cu tavanul foarte jos, foarte slab luminată şi cam neprimitoare
- Pistă de bicicletă, zonă de plimbare şi sistem de supraveghere video în zona Aleea Dumbrăvii
- Siguranţa pietonilor pe Calea Unirii - de la intersecţia Mirăuţi până la Grupul Şcolar, prin montarea de parapeţi metalici.
Alte patru proiecte înscrise acolo vizează asfaltarea străzii Iasomiei, reparaţii stradale pe străzile Mărăşeşti, Mihail Kogălniceanu şi Mircea Şeptilici, modernizarea străzii Emil Cioran, precum şi sistematizare rutieră şi amenajare locuri de parcare pe strada Pictor Şerban Rusu Arbore, în zona ANL Metro.
Infrastructură sănătate
La această categorie este depus un singur proiect, „Acces la sănătate”, care vizează montarea unui ascensor pe interiorul casei scărilor din incinta Policlinicii Judeţene Areni, structurată pe 3 niveluri, încât pentru anumite categorii de persoane (cu dizabilităţi, vârstnici, copii mici) etajele superioare nu sunt accesibile.
Infrastructură culturală
La „Infrastructură culturală” sunt înscrise două propuneri, una de extindere/construire/alocare a unui spaţiu nou, destinat filialei Obcini a Bibliotecii Bucovinei, iar cealaltă, de amenajare a „Scenei Artelor” - o scenă fixă şi o tribună mobilă, de tip amfiteatru, în Parcul Trandafirilor, dotată cu echipament mobil de sunet şi lumini, precum şi a unei zone de expunere în aer liber pentru lucrări de pictură, fotografie etc.
Acolo ar urma să fie desfăşurate spectacole de dimensiuni mici, în aer liber (concerte, spectacole de teatru, film, întruniri pe diverse teme, expoziţii de artă etc.).
Infrastructură socială
La capitolul „Infrastructură socială” sunt înscrise două propuneri, din care doar una corespunde profilului, cea de amplasare în oraş a unor containere de reciclare (donare) haine şi încălţăminte, pentru persoanele nevoiaşe, care să fie gestionate de un ONG.
Locaţiile propuse sunt: zona Sf. Ioan, zona Albina, zona Danigri - Obcini, zona Orizont, zona Mărăşeşti.
Al doilea proiect înscris aici este cel de extindere a reţelei de gaz metan în cartierul Europa (dealul Tătăraşi).
Infrastructură sportivă
Singurul proiect înscris aici este „Pistă practicabilă şi biciclete electronice pentru suceveni”, prin care se doreşte amenajarea unei piste de biciclete practicabilă şi a două staţii pilot de biciclete electronice în Centru şi Obcini, lângă McDonnald’s şi lângă fostul Galleria Mall.
Infrastructură de educaţie
La acest capitol a fost înscris tot un singur proiect, de amenajare a unui „Centru de tineret” - un spaţiu destinat organizaţiilor de tineret şi tinerilor din Suceava în vederea realizării de activităţi şi evenimente educative şi de petrecere a timpului liber pentru tineri. Proiectul vizează atât alocarea unui spaţiu de minimum 100 mp, cât şi dotarea cu mobilier, echipamente IT, videoproiectoare, ecrane de proiecţie şi sistem de sonorizare.
Digitalizare
Ultimul capitol al proiectelor bugetului participativ, „Digitalizare”, vine cu trei proiecte interesante, de mare interes pentru un număr mare de suceveni.
Primul înscris este „Biblioteca digitală a Sucevei”, de achiziţionare a echipamentelor necesare pentru scanarea şi punere la dispoziţie în format digital a numeroase colecţii de documente, cărţi şi publicaţii, care să fie accesibile de oriunde în lume, online.
„Prin digitizarea colecţiilor de documente şi constituirea Bibliotecii digitale a Sucevei se asigură o bună promovare a valorilor culturale locale, o mai bună diseminare a informaţiei şi o valorificare superioară, la nivel local, naţional şi internaţional, a colecţiilor speciale, a documentelor rare”, spun iniţiatorii proiectului.
Al doilea proiect de digitalizare este „Bus Time Suceava - informaţii în timp real privind sosirea autobuzului”.
Bus Time Suceava este o aplicaţie destinată dispozitivelor mobile (telefoane, tablete), dar şi sistemelor PC clasice care va afişa în timp real intervalul de timp în care vor ajunge într-o anumită staţie următoarele mijloace de transport în comun, dar şi locaţia autobuzelor pe liniile TPL Suceava.
Acesta poate fi realizat prin instalarea în autobuze/microbuze a unor module GPS care vor transmite în timp real locaţia către un server gestionat de TPL.
„Un utilizator va primi următoarele informaţii: 1. timpul în care următorul autobuz/microbuz va ajunge într-o staţie selectată (Exemplu: următorul autobuz pentru staţia Bancă va ajunge în 2 minute); 2. afişarea în timp real a locaţiilor tuturor mijloacelor de transport TPL; 3. afişarea pe harta a tuturor staţiilor; 4. lista următoarelor mijloace de transport de pe o linie; 5. următorul mijloc de transport ce va sosi în staţie indiferent de line; 6. poate fi notificat când porneşte primul autobuz pe o linie (dimineaţa) şi când a rămas doar un singur autobuz pe o linie (seara).
Activând locaţia utilizatorul va avea acces la un nou set de funcţii: 1. poate vedea care este cea mai apropiata staţie de el, distanţa şi durata de a ajunge la cea mai apropiată staţie; 2. poate afla cum poate ajunge la puncte de interes în oraş de la locaţia lui actuală (autogară, gară, instituţii publice, instituţii private, supermarketuri, puncte de interes turistic etc.)”, explică iniţiatorii proiectului, care spun că aplicaţia va fi disponibilă şi în limba engleză, iar bugetul alocat este suficient pentru 50 de autobuze sau microbuze.
Printre posibilităţile de extindere se numără integrarea cu un sistem de plăţi online pentru achiziţia de bilete/abonamente, difuzarea de conţinut multimedia: audio şi/sau video în interiorul autobuzelor care poate aduce un venit suplimentar operatorului de servicii de transport (prin afişarea de spoturi comerciale etc.).
Ultimul proiect depus, de asemeni foarte interesant, este „Implementarea sistemului Suceavaalert pentru raportarea incidentelor din mun. Suceava”.
Sistemul SuceavaAlert va consta în crearea unei aplicaţii gratuite pentru smartphone sau tabletă, care va permite cetăţenilor municipiului Suceava să transmită sesizări şi reclamaţii către Primăria Suceava şi serviciilor publice locale. Mesajele transmise vor putea fi însoţite de fotografii, descriere şi localizare GPS pentru informarea completă şi identificarea exactă a locului în care se află incidentul raportat. Angajaţii responsabili din serviciul public vor prelua cu uşurinţă mesajele transmise şi vor putea să ţină evidenţa rezolvării sesizărilor sau reclamaţiilor în cadrul sistemului intern aferent aplicaţiei. Astfel, cetăţenii vor putea urmări în timp real statusul sesizării sau reclamaţiei.
Principalele criteriile de selectare a proiectelor depuse sunt:
- să corespundă unui obiectiv de interes general
- să fie sau să poată fi asimilat unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Suceava şi care vizează un spaţiu public
- să nu intre în aria de finanţare a altor programe ale Primăriei Suceava (precum cele pentru ONG-uri sau structuri sportive)
- să nu fie incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii, aflate în derulare
- să nu aibă un caracter comercial sau publicitar, politic sau etnic, să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plată drepturi de autor etc.)
- să fie clar delimitat spaţial şi să se încadreze în bugetul maxim alocat proiectului – 100.000 de euro.