Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Cacica, a rămas fără falangele de la două degete după ce i-a explodat o petardă în mână. Incidentul s-a petrecut în Ajunul Crăciunului, iar bărbatul a fost transportat la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, unde a primit primele îngrijiri medicale.
În acest context, poliţiştii au anunţat că persoanele fizice nu au voie să cumpere şi să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1. Este vorba de articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă şi nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase; pocnitorile din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.
Ce este interzis
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au ţinut să precizeze că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Astfel, nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
– între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
– la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
– la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
– la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.
Comercializarea articolelor pirotehnice către minori reprezintă infracţiune
Poliţiştii au mai ţinut să menţioneze că vânzarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
„Atragem atenţia asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranţă atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă poate duce la accidente nedorite. Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.