Hoţii care vizează casele oamenilor de afaceri din Suceava nu au linişte. Au acţionat şi înainte de Crăciun, iar tupeul lor devine din ce în ce mai mare. În acest moment, poliţiştii au scăpat cu totul lucrurile de sub control, iar dacă situaţia va continua pe aceleaşi coordonate clipa când vom asista la violenţe fizice şi, Doamne fereşte, la evenimente de genul celui în care valutistul Cristian Căjvănean şi-a pierdut viaţa se apropie cu paşi repezi. În tot acest interval, de mai bine de jumătate de an, de când a început această sarabandă a furturilor din casele oamenilor de afaceri, conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava nu a avut absolut nici o reacţie.
Poate că aceasta o fi starea de normalitate din Suceava, una pe care o acceptă şi celelalte autorităţi, gen Primărie sau Prefectură. Culmea ironiei este că hoţii sunt cunoscuţi, dar nu se ia nici o măsură, ceea ce conduce la concluzia că fie au o susţinere juridică impresionantă şi se simt apăraţi în faţa legilor, fie primesc diferite ponturi despre mersul anchetei şi despre cum trebuie să se poziţioneze pentru a scăpa basma curată, ceea ce dacă se adevereşte reprezintă o chestiune extrem de gravă.
Au fugit prin cimitir, au traversat curtea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, iar apoi au dispărut
Ultima spargere din lungul şir al faptelor de acest gen comise în cursul anului 2018 s-a consemnat în seara zilei de duminică, 23 decembrie. Faţă de celelalte cazuri, hoţii nu au mai aşteptat ca proprietarul să plece din localitate, ci au acţionat în timp ce acesta era plecat până la o rudă.
În timp ce unul dintre membrii grupării îl urmărea pe proprietar, ceilalţi i-au intrat în locuinţă, de unde au sustras circa 20.000 de lei, 10.000 de euro, inclusiv banii pe care îi aveau strânşi copiii, dar şi bijuterii. La un moment dat, acasă a ajuns unul dintre copiii proprietarului, ceea ce i-a determinat pe hoţi să fugă.
Cum locuinţa este situată în apropierea cimitirului de pe Serpentine, hoţii au ales această cale de scăpare, pentru ca mai apoi să sară gardul în curtea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, de unde au dispărut. Din câte se ştie, modalitatea de acţiune a fost una şi aceeaşi ca şi în celelalte spargeri: forţarea unui geam, iar după ce au intrat în casă au luat în primul rând banii şi mai apoi alte lucruri de valoare.
Şi în acest caz, proprietarul a fost urmărit şi se ştia exact ce program are, dovadă că hoţii se ţin de planul pe care l-au pus la punct şi perfecţionat odată cu prima spargere.
Înaintea acestui furt, hoţii, se pare că unii şi aceiaşi, au acţionat la o casă de pe Gheorghe Doja, spre castelul de apă. Este vorba de o persoană care munceşte în străinătate şi care s-ar fi întors acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă şi de la care hoţii au „tras” circa 10.000 de lei.
Deţin arme de vânătoare furate de la un alt om de afaceri din Suceava
Un alt furt, cu un prejudiciu de circa 50.000 de euro, s-a înregistrat în luna noiembrie, în timp ce proprietarii erau plecaţi în străinătate.
Şi aici hoţii au dat dovadă de tupeu maxim, în condiţiile în care locuinţa situată în cartierul Burdujeni era supravegheată video şi avea şi paza asigurată cu oameni. Practic, s-a acţionat la pont, aşa cum s-a întâmplat şi la alte furturi care au avut loc în această vară la locuinţele unor oameni de afaceri care locuiesc în zona cartierului Burdujeni.
În afara unui autoturism marca BMW X3, indivizii care au dat spargerea au mai furat un seif în care au sperat să găsească o sumă importantă de bani. Nu a fost să fie aşa, în interior fiind patru arme de vânătoare deţinute legal de proprietar, arme care nu au fost recuperate nici în prezent, ceea ce îi face pe hoţi cu atât mai periculoşi.
Ulterior, autoturismul marca BMW X3 a fost găsit abandonat la liziera unei păduri de la Feteşti. Maşina prezenta urme de incendiere şi după toate probabilităţile hoţul a dat foc în zona volanului pentru a i se şterge amprentele, iar focul s-a extins şi a mistuit şi alte obiecte din interior.
Un alt om de afaceri jefuit în timp ce era în concediu în străinătate
Mai multe locuinţe amplasate în cartierul Burdujeni aparţinând unor oameni de afaceri au fost sparte după un scenariu aproape identic. Mai exact, hoţii au acţionat la pont, în momentul în care oamenii de afaceri nu erau acasă, iar după ce au forţat geamurile lăsate întredeschise au intrat în interior şi au plecat cu bani, bijuterii şi alte bunuri în valoare de zeci de mii de euro.
Unul dintre furturi a avut loc în noaptea de 20 iulie 2018, într-un moment în care un afacerist şi familia acestuia erau plecaţi din ţară, în concediu. După ce au întrerupt alimentarea cu energie electrică şi au aşteptat ca sistemul de supraveghere să devină ineficient, s-au asigurat că nici o cameră de supraveghere nu mai funcţionează şi au forţat două geamuri cu un levier, fără a reuşi să le distrugă.
În aceste condiţii, au distrus geamul întredeschis de la baie, loc prin care au intrat în casă şi au răvăşit-o în căutarea bunurilor de valoare. La final au plecat cu bani, bijuterii şi bunuri în valoare de peste 30.000 de euro.
Modul de operare arată că hoţii au studiat zona şi activitatea proprietarilor în detaliu şi au acţionat doar în momentul în care erau siguri că în locuinţă nu se află nimeni.
Între timp, unul dintre participanţii la furt a fost prins şi trimis în judecată. Acesta a dat amănunte despre modul de operare şi despre colegii cu care a acţionat, dar din lipsa probelor toţi suspecţii au rămas în libertate şi în ziua de astăzi.
Oamenii sunt extrem de indignaţi de lipsa de reacţie a poliţiştilor
Tot în zona cartierului Burdujeni au fost sparte alte două locuinţe. Unul din cazuri s-a petrecut în luna iunie a acestui an, prin acelaşi mod de operare: hoţii au forţat geamurile de termopan şi au reuşit să deschidă unul dintre ele, iar din interior au furat o sumă importantă de bani, circa 20.000 de euro. Şi în acest caz proprietarul nu se afla acasă în momentul spargerii.
În apropiere de această locuinţă a fost vizat şi un alt imobil. De acolo s-au furat bani şi bijuterii în valoare de circa 80.000 de euro.
Furturile cuprind şi alte zone din Burdujeni, iar prejudiciile sunt de la câteva mii de euro la câteva zeci de mii de euro.
Pe aceeaşi listă neagră se înscrie şi furtul din casa unui avocat, casă situată în cartierul Zamca. Şi aici spargerea s-a dat la pont, în timp ce avocatul era plecat din localitate, prejudiciul fiind de peste 10.000 de euro.
De remarcat că hoţii fură bani şi bijuterii, în cele mai multe cazuri, şi evită pe cât se poate să plece cu telefoane mobile sau alte bunuri care ar putea duce la identificarea lor.