Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, că 2018 a fost un an bun pentru instituţia pe care o conduce şi pentru instituţiile din subordine. Gheorghe Flutur a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă un bilanţ al activităţii din 2018, precizând că anul acesta au fost realizate majoritatea obiectivelor propuse, din mai multe domenii de activitate. Flutur a făcut referire în primul rând la drumurile judeţene, declarând că anul acesta au fost turnate covoare asfaltice şi tratamente bituminoase pe o lungime totală de 80 de kilometri, pe 21 de tronsoane de drumuri. El a arătat că aceste lucrări au fost realizate în mai multe zone din judeţ, printre care Zvoriştea, Vama – Vatra Moldoviţei, Marginea, Volovăţ, Fundu Moldovei, Breaza, Cornu Luncii – Mălini, Dolheşti, Todireşti sau Bogdăneşti.
Gheorghe Flutur a declarat că în ceea ce priveşte cele opt proiecte de drumuri aprobate prin Programul Naţional de Drumuri Naţionale, pentru cinci dintre acestea au fost semnate deja contractele de execuţie a lucrărilor, pentru alte două urmează să se semneze contractele în perioada imediat următoare, iar pentru un drum se aşteaptă promovarea unei Hotărâri de Guvern. „Avem contracte semnate pentru Boroaia, Panaci-Glodu, Vultureşti-Hîrtop, Văleni-Stânişoara şi Mălini-Slatina. În ianuarie vom semna pentru Rădăuţi-Frătăuţii Vechi şi Coşna-Teşna. Rămâne tronsonul de la Panaci-Bilbor, serpentina care urcă spre judeţul Harghita, unde avem nevoie de HG pentru comuna Panaci pentru clarificarea patrimoniului. De asemenea, mâine vom aproba indicatorii tehnico-economici şi anul viitor vom intra în execuţie cu drumul care astăzi e cel mai rău din judeţ, Frasin-Stulpicani -Ostra-Holda, peste Puzdra. Pentru acest drum am făcut un împrumut, pentru că nu ni s-a aprobat un program guvernamental. De asemenea, pentru axa rutieră Suceva-Iaşi, ieri s-au deblocat lucrurile. Aici nu noi suntem lideri pe acest drum prin Dolhasca, ci Consiliul Judeţean Iaşi, care a avut probleme cu auditul de trafic şi au fost două luni blocaţi”, a spus Flutur. El a spus că în ianuarie 2019 va fi iniţiată licitaţia pentru drumul Câmpulung Moldovenesc – Rarău, prin Izvor Alb.
CJ Suceava ar putea recupera circa 50 de milioane de lei din investiţiile făcute la Spitalul Judeţean
Gheorghe Flutur a făcut referire şi la domeniul sănătăţii, subliniind faptul că instituţia pe care o conduce ar putea să recupereze aproximativ 50 de milioane de lei din investiţiile realizate la Spitalul Judeţean Suceava. „Am cerut prin Programul Operaţional Regional, Axa 8, Dezvoltarea infrastructurii de sănătate, decontarea cheltuielilor pe care le facem noi, de 23 milioane de lei, pentru construcţia noului ambulatoriu, dar şi a altor cheltuieli din trecut, de încă 30 de milioane de lei. Avem şansa să primim circa 50 de milioane de lei de la Comisia Europeană”, a spus Flutur. El a afirmat că fie cu aceste fonduri, fie din alte surse, CJ Suceava va demara procedurile pentru construcţia pasajului subteran dintre spitalul nou şi spitalul vechi din Suceava. Gheorghe Flutur a adăugat că în momentul de faţă se lucrează la proiectul pentru construcţia unui spital de copii, în curtea spitalului vechi. „Spitalul va avea 300 de paturi şi discutăm acum dacă vom face şi o maternitate. Și avem curajul să solicităm bani direct de la Comisia Europeană pentru acest proiect”, a declarat Gheorghe Flutur. El a amintit că anul acesta au început lucrările la noul ambulatoriu de specialitate al spitalului, au fost terminate parcările spitalului, precum şi lucrările de modernizare la secţiile de îngrijiri paleative şi cardiologie şi în acelaşi timp a fost achiziţionat un angiograf.
„Acum suntem în linie dreaptă pentru amenajarea unui nou bloc operator cu patru săli, prin supraînălţarea corpului D. Tot la spital vreau să amintesc şi de semnarea contractului pentru blocul ANL cu 30 de locuinţe pentru medici. De asemenea, pentru anul 2019 pregătim un compartiment pentru chirurgie plastică şi arşi, o noutate pentru această zonă, şi avem în vedere şi achiziţionarea unui scintigraf”, a mai precizat Gheorghe Flutur.
La Aeroportul Suceava s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru un nou terminal
Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că şi la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava au fost realizate obiectivele propuse, el făcând referire în primul rând la semnarea ordinului de începere a lucrărilor la noul terminal. Gheorghe Flutur a spus că acesta va putea deservi 570.000 de pasageri anual, va avea trei porţi noi, două pentru plecări şi una pentru sosiri, şi va avea o suprafaţă construită de 1.670 mp.
Creştere a numărului de vizitatori la Muzeul Bucovinei
Gheorghe Flutur a mai spus că are „o bucurie” legată şi de muzeele din judeţul Suceava. Astfel, el a precizat că anul acesta sunt 375.000 de vizitatori la muzeele din subordinea Muzeului Bucovinei, ceea ce înseamnă o creştere de 13% comparativ cu anul trecut. Flutur a spus că cifra trece de 400.000 de vizitatori dacă se iau în considerare şi persoanele care au vizitat şi expoziţiile temporare organizate de muzeu. Preşedintele CJ Suceava a adăugat că CJ Suceava a depus un proiect în sumă de un milion de euro pentru amenajarea unui muzeu de artă în Suceava. Noul muzeu ar urma să fie amenajat tot în clădirea Muzeului de Istorie, în spaţiul unde au funcţionat Arhivele Naţionale.
Număr record de turişti în judeţul Suceava
Preşedintele CJ Suceava a făcut referire şi la domeniul turismului, precizând că anul acesta se înregistrează peste 420.000 de turişti, în creştere cu 13% faţă de 2017, când numărul acestora a fost de 380.000. Gheorghe Flutur a spus că în 2018 au fost înregistraţi 57.000 de turişti străini, în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Cei mai mulţi turişti străini care au vizitat judeţul Suceava provin din Spania, Germania, Italia, Franţa, Polonia şi Ungaria. Flutur a subliniat că îmbucurător este faptul că în comparaţie cu anii trecuţi, în 2018 a crescut semnificativ gradul de ocupare a unităţilor turistice din zona Rădăuţi – Siret.
Flutur: Consider că încheiem onorabil Anul Centenar
Nu în ultimul rând, el a amintit şi de acţiunile realizate în judeţul Suceava în Anul Centenar, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. „Noi, judeţul Suceava, Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Primăria Suceava şi alte primării din judeţ, considerăm că încheiem onorabil Anul Centenar. Iar acest lucru nu o spunem noi, o spun alţii”, a subliniat Flutur. El a amintit de acţiuni precum Zestrea Bucovinei, evenimentele de Ziua Libertăţii Presei, şedinţa extraordinară a Academiei Române de la Suceava, prezentarea Bucovinei în Viena, Oktoberfest, dar şi dezvelirile busturilor lui Iancu Flondor din Suceava şi Alba Iulia. „Am avut o prezenţă onorabilă în acest An Centenar şi asta fără sprijin din afară. Din păcate din multitudinea de proiecte avute nu ni s-a aprobat nimic. La un moment dat am primit o aprobare pentru nişte medalii, prin luna septembrie, dar şi pe acestea le-am făcut tot noi”, a precizat Flutur. El a mai amintit şi de evenimentele de amploare organizate în Suceava pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, şi de pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.