Aruncarea deșeurilor menajere direct în containere/pubele, fără a fi strânse în saci sau pungi de plastic, folosirea ghenelor din blocuri pentru depozitarea de deșeuri ori utilizarea recipientelor de colectare a deșeurilor în alte scopuri decât cele pentru care sunt destinate vor fi sancționate aspru, cu amenzi de la 600 lei până la 2500 de lei, conform unui proiect de hotărâre de Consiliu Local care va fi discutat în ședința de joi.
Schimbările apărute în privința salubrizării menajere a municipiului Suceava, ca urmare a desemnării unui nou operator, pentru 12 ani, cât și intenția de disciplinare prin amenzi a celor care nu respectă regulile de depozitare a deșeurilor, au fost anunțate și explicate de conducerea Primăriei Suceava, marți dimineață, reprezentanților asociațiilor de proprietari.
„Am prezentat astăzi detalii din contractul de salubrizare menajeră. Majoritatea președinților/administratorilor de asociații au confirmat că sucevenii au primit scrisorile cu informațiile privind colectarea selectivă și că afișele sunt lipite în scările de bloc. Joi vom modifica regulamentul de ecologizare, iar colegii mei vor primi atribuții de sancționare a celor care nu colectează selectiv. Am făcut apel la implicarea asociațiilor în această campanie pentru a avea rezultatul dorit - Suceava mai frumoasă!”, a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi, la finalul ședinței.
De altfel, proiectul de hotărâre prin care se stabilesc reguli clare de utilizare a serviciilor de salubrizare, cu tot cu sancțiuni pentru abateri, este inițiat de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, împreună cu viceprimarul Lucian Harșovschi, responsabil de desfășurarea acestor activități.
Amenzile cuprinse în proiect, pentru nerespectarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare din municipiul Suceava, sunt cuprinse între 600 și 2.500 de lei. Acestea sunt stabilite pe două mari categorii – persoane fizice și juridice, la care sunt incluse și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, persoanele care desfășoară activități pe baza liberei inițiative etc.
Potrivit inițiatorilor, prin aprobarea modificărilor și completărilor aduse regulamentului se vor asigura îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, promovarea calității și eficienței activităților de salubrizare a localității, dezvoltarea durabilă a serviciilor, stimularea colectării selective a deșeurilor și protecția mediului înconjurător.
Totodată, prin adoptarea modificărilor și completărilor acestui regulament vor fi eliminate unele neajunsuri semnalate până în prezent: utilizarea unor recipienți necorespunzători în colectarea deșeurilor, depozitarea necontrolată a deșeurilor menajere, reciclabile, voluminoase sau din construcții și demolări, colectarea neselectivă a deșeurilor.