Poliţiştii suceveni au confiscat în acest sezon, în cadrul acţiunilor desfăşurate, peste 2 tone de materiale pirotehnice deţinute sau comercializate ilicit. Acţiunile pentru prevenirea şi identificarea celor care vând fără autorizaţie aceste produse se desfăşoară în permanenţă în pieţe şi târguri, fiind completate de acţiuni de prevenire şi informare în mediul şcolar sau la unităţile economice din judeţ. În timpul zilei de sâmbătă, Serviciul de Ordine Publică împreună cu Serviciul Arme Explozivi Substanţe Periculoase şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Suceava, în cooperare cu Poliţia oraşului Vicovu de Sus, cu forţele de jandarmi, reprezentanţi ai D.S.V.S.A. Suceava şi ai Gărzii Forestiere Suceava, au acţionat în zona oraşului Vicovu de Suspentru prevenirea şi combaterea transportului şi comercializării ilicite de produse agricole şi produse de provenienţă extracomunitară, dar şi a comerţului ilegal cu articole pirotehnice. Au fost astfel verificate 45 de societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, producători agricoli, fiind controlate şi 16 autovehicule de transport.
În cadrul acţiunii a fost identificată, în flagrant, o femeie de 36 de ani, din oraşul Vicovu de Sus, care comercializa ilegal articole pirotehnice, poliţiştii întocmind pe numele său un dosar de cercetare penală. În acelaşi timp au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 56.070lei şi au fost confiscate bunuri industriale în valoare de 1.720 lei.
În acelaşi timp poliţiştiiCompartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Suceava au desfăşurat acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la pericolele la care se expun adulţii, dar în special copiii, ca urmare a folosirii neautorizate a materialelor pirotehnice. Reprezentanţii unităţilor economice şi a benzinăriilor au fost instruiţi cu privire la prevederile legale în domeniul depozitării, transportului, comercializării şi utilizării materialelor pirotehnice. Persoanele fizice nu au voie să cumpere şi să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1, adică articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă. Ele nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase. Pocnitorile din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.
Din păcate astfel de accidente au avut loc în fiecare an la sărbătorile de iarnă. Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol.