Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de datoriile publice acumulate de statul român. Totuşi, parlamentarul sucevean spune că adevăratele cifre vizavi de acest subiect sunt coafate şi prezentate într-o lumină care nu reflectă într-adevăr realitatea.
„Ca pondere în PIB, datoria publică creează iluzia că România se situează la un nivel confortabil faţă de criteriul de convergenţă nominală stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Din păcate, Ministerul Finanţelor Publice nu recunoaşte că, pentru nivelul de dezvoltare al ţării noastre, nivelul de stres al datoriei publice nu este de 60% din PIB, ci la 40% din PIB”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul PNL de Suceava s-a adresat pe această temă ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi i-a solicitat să răspundă la mai multe întrebări. Ioan Balan doreşte să afle ce se va întâmpla în eventualitatea declanşării unor factori externi sau interni care să determine o stagnare a PIB, ceea ce va duce la depăşirea acestui nivel în maximum 2 ani.
Ioan Balan a solicitat o situaţie sintetică (an/datorie publică brută la 31 decembrie) care să reflecte evoluţia stocului de datorie publică în perioada 31 decembrie 2011 – 1 decembrie 2018, precum şi o situaţie sintetică care să reflecte dobânzile anuale plătite din bugetul general consolidat în sarcina datoriei publice pentru anii 2012-2018.
De asemenea, parlamentarul liberal a mai solicitat o situaţie sintetică cu privire la structura datoriei publice pentru anii 2012-2018 pe surse de finanţare: intern/extern, leu/valută. Nu în cele din urmă, Ioan Balan vrea să afle în ce an, din anii următori, se va înregistra cea mai mare sarcină de refinanţare a datoriei publice.