În perioada 27 noiembrie - 4 decembrie 2018, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei a fost prezent în provinciile Mantova şi Cremona din nordul Italiei pentru a susţine spectacole în oraşele Cremona, Mantova şi Ostiglia. Proiectul a fost iniţiat de Centrul Cultural Român din provincia Mantova, având ca scop transmiterea valorilor culturii populare româneşti noilor generaţii de copii şi adolescenţi români născuţi în Italia, dar şi localnicilor, prin punerea în valoare a frumuseţii folclorului şi bogăţiei spirituale a poporului român în anul Centenarului Marii Uniri.
Tinerii artişti dorneni coordonaţi de prof. Dorin Pardău şi prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, au pregătit o producţie artistică specială pentru acest turneu, care a cuprins suite de jocuri populare din Ţara Dornelor, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Banat, suite de cântece interpretate instrumental de Daniel Ţăran la caval, ocarină şi fluier, Marius Ciprian Ţăran la saxofon, Andreea Lupescu la nai, Vasile Boancheş la trompetă.
Orchestra a interpretat o suită de vechi cântece reprezentative pentru folclorul românesc, fragmente regăsite în „Rapsodiile Române” compuse de George Enescu: „Banul Mărăcine”, „Hora morii”, „Ciocârlia”. Teodora Negrea şi Alexandra Ursu au interpretat cântece din Ţara Dornelor şi au făcut, alături de grupul vocal al ansamblului „Plaiurile Dornelor”, să vibreze de emoţie inimile românilor atunci când în sălile de spectacol s-au auzit atât de iubitele cântece patriotice „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”, „Hai să-ntindem hora mare”, „Aşa-i românul” şi „Basarabie frumoasă”. În finalul spectacolelor a fost prezentat alaiul obiceiurilor de iarnă din Ţara Dornelor: colindul, pluguşorul, jocul măştilor, jocul căiuţilor, jocul urşilor, caprelor şi al cerbului şi semănatul, foarte apreciate atât de spectatorii români, dar şi de cei italieni.
Expoziţii de artă populară din Bucovina
Pentru a crea o atmosferă cu adevărat românească, în spaţii special amenajate din incinta sălilor de spectacol, prof. Mirela Nedelea şi prof. Cătălina Orşivschi au organizat expoziţii de artă populară românească din Bucovina cu obiecte realizate de elevii de la cercurile de artă populară şi cu materiale de promovare a imaginii României, Bucovinei şi Ţării Dornelor. De asemenea, o contribuție importantă în buna derulare a proiectului din punct de vedere scenotehnic a adus-o prof. ing. Ionel Susciuc, coordonatorul cercului de informatică şi electronică din cadrul Clubului Copiilor Vatra Dornei.
„Producţiile artistice realizate de copiii, adolescenţii şi profesorii dorneni au avut un impact emoţional deosebit atât pentru numeroşii spectatori, cât şi pentru tinerii artişti de pe scenă, care au sărbătorit cu mândrie Centenarul Marii Uniri alături de compatrioţii care trăiesc departe de ţară şi de familie. Evenimentele culturale au fost apreciate şi de autorităţile locale, la spectacole fiind prezenţi primarul din Ostilia şi viceprimarii din Cremona şi Mantova, cărora le-au fost oferite plachete şi diplome pentru contribuția adusă la promovarea culturii tradiţionale a poporului român cu ocazia Centenarului Marii Uniri”, ne-a spus prof. Vasile Moroşan.
Deplasarea elevilor în Italia a fost susţinută de Ministerul Educaţiei Naţionale, Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei, Asociaţia „Plaiurile Dornelor” şi sponsorii Aqua Carpatica şi Coloana Center Vatra Dornei.