Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” din municipiul Rădăuţi a găzduit, recent, acţiunea „O gustare sănătoasă în An Centenar”, activitate care se înscrie în planul de acţiune al Programului Eco-Şcoală pentru anul şcolar 2018-2019. În cuvântul de deschidere a activităţii, directorul şcolii, profesorul Petru Nicuţă, a subliniat importanţa semnificaţiei de An Centenar a Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie şi a Zilei Bucovinei - 28 Noiembrie, ca sărbători de suflet pentru fiecare român şi au fost amintite recentele activităţi, reuniunea managerială din 22 noiembrie 2018 de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” şi Gala Proiectelor educative organizată de Inspectoratul Şcolar Suceava, activităţi care au promovat implicarea şcolilor în Programul Eco-şcoală. De asemenea, a menţionat importanţa Programului Mondial Eco-şcoală pentru copii şi adulţi şi a reamintit eco-codul şcolii şi beneficiile programului pentru şcoală.
Profesorul Cornelia Hatnean a subliniat necesitatea adoptării unui comportament responsabil pentru o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă sănătos şi a precizat că elevii şi părinţii trebuie să fie atenţi la alegerea produselor pentru realizarea pacheţelului pentru şcoală, promovând produse realizate acasă în gospodăria proprie şi nu cele cumpărate din magazine.
Cu prilejul acestei activităţi, elevii şcolii au fost invitaţi să participe la realizarea unei expoziţii culinare cu degustare, cu produse realizate de către ei cu ajutorul părinţilor sau al bunicilor. La amenajarea expoziţiei cu produse culinare, elevii Comitetului Eco-şcoală au fost coordonaţi de profesorul Radu Munteanu, director adjunct al Şcolii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Rădăuţi. La rândul său, profesorul Liviu Hatnean a prezentat rolul unei alimentaţii echilibrate, bazate pe un consum responsabil de hrană, cu produse mai puţin procesate, eventual preparate acasă, bio şi ecologice, care provin de la producători locali sau de acasă.
Acţiunea a avut în program şi un moment artistic interpretat de elevii Iulia Colban, de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, Alina Ţăpar, de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, şi corul Şcolii Gimnaziale „Bogdan Vodă”. La finalul activităţii, cei prezenţi au gustat din produsele expoziţiei culinare, iar elevii din Comitetul Eco-şcoală au distribuit la clase aceste produse care au fost consumate în pauza mare. La activitate au participat elevi, părinţi, cadre didactice, sponsori, alături de profesorii coordonatori ai Programului şi conducerile şcolilor partenere de proiect, Grădiniţa cu Program Prelungit „Micul Prinţ”, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” şi Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din municipiul Rădăuţi.