Prima sancţiune pentru încălcarea Hotărârii Consiliului Local Suceava referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor a fost primită de o firmă de construcţii din municipiul Suceava, care a aruncat resturi de materiale de construcţii în pubelele destinate gunoiului menajer şi deşeurilor reciclabile. Poliţia Locală Suceava, prin Biroul de Protecţia Mediului, a amendat, săptămâna trecută, cu 2.000 de lei, firma de construcţii, după ce angajaţii au fost surprinşi depozitând resturi de materiale de construcţii, moloz şi cărămizi în pubelele de gunoi amplasate pe str. Tipografiei nr. 1, potrivit procesului-verbal de constatare. Conform HCL 300/2018, amenda este de la 1.500 la 2.500 de lei.
Viceprimarul Lucian Harşovschi a declarat că între firma de construcţii şi cea beneficiară a lucrărilor există un contract prin care prima se obligă să depoziteze deşeurile conform reglementărilor privind colectarea selectivă, dar acest lucru nu a fost respectat de constructor.
„Din nefericire aşa înţeleg unii, în cazul de faţă o persoană juridică, să depoziteze deşeurile rezultate din construcţii/amenajări. Am fost personal la faţa locului şi vă informez că promptitudinea colegilor mei de la Direcţia Ecologizare şi Poliţia Locală a dus la identificarea societăţii şi la sancţionarea acesteia cu 2.000 de lei. Sper ca astfel de exemple să fie tot mai rare în perioada următoare şi colectarea selectivă/depozitarea conformă a deşeurilor să fie o prioritate pentru noi toţi”, a afirmat Harşovschi, care a postat cazul şi pe pagina sa de Facebook.
Tomberonul galben este pentru materiale reciclabile, cel negru este pentru gunoi menajer
Totodată, el a reamintit că în municipiul Suceava a fost instituită obligativitatea colectării selective a deşeurilor, sucevenii fiind informaţi printr-o campanie de informare de anvergură despre modul în care se face colectarea selectivă.
În scările de bloc sunt lipite autocolante cu toate informaţiile necesare, iar în perioada următoare locuitorii oraşului vor primi în plic acasă o scrisoare şi un ghid privind colectarea selectivă.
Astfel, tomberonul galben este destinat deşeurilor reciclabile - hârtie, carton, plastic, metal etc., iar tomberonul negru este pentru deşeuri menajere (resturi de produse alimentare).
„Va fi o perioadă în care fiecare dintre noi trebuie să conştientizăm importanţa colectării selective. După finalizarea campaniei, sperăm să obţinem rezultate în număr cât mai mare şi măsuri coercitive cât mai puţine. Maşinile de gunoi sunt deja inscripţionate special şi vă asigur că vor ridica separat deşeurile reciclabile, după perioada de tranziţie”, a mai spus viceprimarul Harşovschi.