Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 276 (6986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cine îi verifică?

Şoferii străini de autocar implicaţi în accidente în Suceava, o problemă serioasă în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre problemele sesizate în acest an în analizele privind accidentele rutiere este legată de şoferii străini, de autocare, implicaţi în accidente rutiere pe raza judeţului nostru.

O problemă este că aceşti şoferi nu prea sunt verificaţi de nimeni, fie că vorbim despre legalitatea curselor, respectarea timpilor de odihnă sau starea tehnică a maşinilor. O altă problemă este legată de modul în care conduc aceşti şoferi, care de multe ori depăşesc cu mult viteza legală ori fac depăşiri extrem de riscante.

 

Autocare străine implicate în accidente grave

O tragedie s-a produs la finele lunii mai a acestui an, pe DN 2, la Ratoş, pe raza comunei Bălcăuţi.

O tânără de 18 ani a murit, iar prietenul ei, de 19 ani, a fost rănit grav, după un accident care a fost provocat, cel puţin din primele cercetări, de un şofer de autocar din Ucraina.

Autoturismul Opel cu care circulau tinerii de 19 şi 18 ani, condus de primul, a fost lovit din spate şi proiectat pe contrasens, într-un tir. Din păcate, impactul i-a fost fatal tinerei de 18 ani. Autoturismul a fost lovit din spate de un autocar în care se aflau 58 de persoane, copii şi profesori din Ucraina, care mergeau spre litoralul bulgăresc.

Cu privire la mecanismul de producere a accidentului, şoferul de 19 ani ar fi încetinit, însă şoferul autocarului din spate nu a redus viteza la timp. Aşadar, rezultă o culpă evidentă a şoferului de autocar, anume nepăstrarea distanţei regulamentare în mers, care pare a fi cauza principală a producerii accidentului.

În luna iulie a acestui an, un autocar cu 50 de pasageri s-a răsturnat, tot pe DN 2, în apropiere de localitatea Dănila. 

Autocarul care s-a răsturnat era din Belarus şi mergea spre Bulgaria, pe litoralul Mării Negre.

Din neatenţie, şoferul a lovit un cap de podeţ, după care nu a mai putut stăpâni autocarul.

După evaluarea făcută la locul accidentului, 17 persoane, dintre care 16 copii şi un adult, au fost transportate la Spitalul Judeţean Suceava. Victimele au scăpat fără leziuni grave, însă accidentul a fost unul cu implicaţii majore, în judeţ fiind instaurat Codul Roşu de intervenţie.
La începutul lunii septembrie a acestui an, doi tineri care se deplasau pe o motocicletă au murit sub roţile unui autocar ucrainean, pe artera principală a municipiului Suceava. 

Şoferul autocarului, un ucrainean în vârstă de 37 de ani, care circula pe direcţia Metro către Spitalul Judeţean, a virat la stânga, pe Calea Obcinilor, moment în care motocicleta care venea din celălalt sens al arterei principale, dinspre Spitalul Judeţean Suceava, a intrat sub autocar. Cauza acestui accident este mai greu de stabilit, cert fiind că şi motociclistul avea viteză foarte mare. Totuşi, manevra şoferului, viraj la stânga, fără a se asigura suficient, în condiţiile în care semaforul nu funcţiona la acea oră târzie din noapte, a contribuit la tragedie, într-o măsură mai mare sau mai mică, acest aspect urmând a fi stabilit pe parcursul anchetei şi în urma expertizei de specialitate. 

 

Depăşirea inconştientă a şoferului unui autocar plin de oameni

Recent, luna trecută, un şofer de autocar din Republica Moldova a fost înregistrat de o cameră video în timp ce a  intrat într-o depăşire în orb, peste linia dublă continuă, în curbele deosebit de periculoase de la intrarea în Prisaca Dornei dinspre Câmpulung Moldovenesc. Din fericire, această depăşire inconştientă nu a dus la provocarea unui accident, însă este un bun exemplu despre manevrele pe care le fac unii dintre aceşti şoferi care, s-ar presupune, ar trebui să fie cei mai buni din cei mai buni.

 

Foarte puţine controale şi amenzi date de inspectorii ISCTR

În judeţul Suceava există o instituţie care se numeşte Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR) şi care are ca atribuţii clare verificarea transportatorilor, de marfă şi de persoane.

Deşi problematica şoferilor străini este una majoră, ISCTR Suceava are foarte puţine constatări, spre deloc, cel puţin în ceea ce priveşte transportatorii de persoane cu autocarul, adică exact cei care au provocat un şir de accidente în acest an.

Cum ISCTR Suceava este o instituţie care, de când s-a înfiinţat, nu a comunicat niciodată rezultate ale controalelor din trafic, Monitorul de Suceava a solicitat, în scris, un răspuns cu privire la activitatea ISCTR Suceava în ceea ce priveşte controlul transportatorilor de persoane efectuat de operatori străini, de la începutul acestui an.

„În urma activităţii de inspecţie şi control desfăşurată de către inspectorii care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Suceava, au fost verificate în trafic 31 de autovehicule ce efectuau transport rutier contracost de persoane, prin servicii ocazionale şi prin servicii regulate, fiind întocmite 5 procese verbale de constatate a contravenţiei în trafic, dintre care 4 procese verbale au fost întocmite în urma verificării autovehiculelor implicate în accidente rutiere”, a fost răspunsul reprezentanţilor ISCTR Suceava.

Din start, trebuie să observăm că patru din cinci amenzi au fost date pe numele unor operatori implicaţi în accidente rutiere. În aceste cazuri, ancheta şi aplicarea amenzii sunt obligatorii, pentru neregulile care se constată.  Se mai poate observa că aproape într-un an de zile au fost verificate doar 31 de autovehicule ce efectuau transport rutier contracost de persoane, adică extrem de puţin din punctul nostru de vedere.  

Şi poliţiştii rutieri ar trebui să trateze mai serios această categorie de participanţi la traficul din judeţ, în cadrul acţiunilor de control în trafic pe care le realizează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şoferii străini de autocar implicaţi în accidente în Suceava, o problemă serioasă în acest an.
 Vizualizări articol: 3295 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şoferii străini de autocar implicaţi în accidente în Suceava, o problemă serioasă în acest an5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei