Municipalitatea suceveană pregătește documentația tehnică necesară pentru a atrage noi fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor de termoficare ale orașului.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că prin lucrările efectuate până acum, 40% din rețelele de termoficare sunt reabilitate, în vreme ce pentru diferența de 60% urmează de acum înainte să se facă lucrări, finanțate, cel mai probabil, din fonduri europene.
Edilul sucevean s-a arătat nemulțumit de faptul că nu există o strategie clară, coerentă în România, pe termoficare, iar, în același timp, fondurile europene pe care s-ar putea face astfel de lucrări, de înlocuire a rețelelor cu o vechime chiar și de peste 50 de ani, sunt „încremenite”.
„Din păcate, pe proiectele europene de infrastructură mare nu se întâmplă nimic și ni se pun niște condiții ...anume parcă pentru a nu se putea accesa banii.
Acum ni se cere să facem ridicare cadastrală la fiecare conductă secundară. La conducta principală, da, mi se pare normal, dar la cele secundare, nu văd cum. Au fost vreo 15 ani în care fiecare a făcut cum a vrut, e greu de crezut că traseele la secundare nu se mai modifică nici măcar cu doi metri...Dar o facem și pe asta, suntem în curs de realizare a acestor documentații, sper să o scoatem la capăt”, a declarat Lungu, care a somat Thermonet – firma care se ocupă de transportul și distribuția agentului termic, să își facă datoria, să facă un program coerent de reparații, să intervină la timp la avarii și să se ocupe de buna funcționare a punctelor termice, în special la cele care nu sunt încă modernizate.
„Interesul cel mai mare trebuie să fie al lor, dacă nu fac servicii de calitate vor rămâne fără abonați. Avem o centrală modernă, mai trebuie modificată o lege, a biomasei, să își poată desfășura activitatea normal, iar pe de altă parte noi să ne facem treaba, să reabilităm sistemul de transport și distribuție”, a concluzionat Ion Lungu, care estimează costurile totale de reabilitare a rețelelor de termoficare din oraș la 35 de milioane de euro.
Înlocuirea conductelor în zonele unde nu s-au efectuat astfel de lucrări ar rezolva problema avariilor și a pierderilor din rețea pentru următorii 40 -50 de ani, conform specialiștilor în termoficare.