Autorităţile belgiene au emis un mandat european de arestare pe numele unui bărbat în vârstă de 46 de ani, din Rădăuţi, acuzat că a făcut parte dintr-o reţea de hoţi de porumbei. Este al doilea rădăuţean pus sub acuzare recent de autorităţile belgiene, sub acuzaţia că a făcut parte dintr-o reţea de hoţi de porumbei de mare valoare.
Pe 5 decembrie, în baza mandatului european de arestare emis de autorităţile belgiene, poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale Rădăuţi l-au ridicat pe bărbatul căutat, Vasile Pleşa, în timp ce se afla în sediul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Rădăuţi.
Bărbatul a fost prezentat în faţa unui procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care gestionează solicitările de extrădare de acest gen, care a emis pe numele său ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.
Ieri, Curtea de Apel Suceava a decis însă că bărbatul poate fi cercetat în libertate, sub măsura controlului judiciar. Rădăuțeanul are impuse mai multe obligații și restricții. Judecătorii urmează să analizeze, la un alt termen, și cererea de extrădare formulată de autoritățile belgiene.
Recent, autorităţile belgiene au mai emis un mandat european de arestare pe numele lui Petru Ionel Curelar, în vârstă de 31 de ani, tot din Rădăuţi. Potrivit informaţiilor transmise de autorităţile din Belgia - Instanţa din Antwerp, secţia Antwerp, Petru Ionel Curelar, împreună cu alţi complici, a furat în lunile noiembrie şi decembrie 2016, în două rânduri, o dată 53 şi altă dată 44 de porumbei în localitatea belgiană Antwerp. Este vorba despre porumbei de rasă omologată a căror valoare totală pe piaţa de profil a fost estimată la 600.000 de euro. În cazul lui Curelar extrădarea a fost amânată până la soluţionarea definitivă a dosarului în care acesta este trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi participat la fraudarea unor firme de asigurări.
În noul caz, cererea de extrădare urmează a fi analizată de magistraţii Curţii de Apel Suceava.
Anul trecut, în februarie, ofiţeri de la Direcţia de Investigaţii Criminale a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au descins la Rădăuţi şi în două localităţi limitrofe, într-un dosar privind furturi de porumbei voiajori, exemplare de elită folosite la competiţii. Se făcea referire atunci la furturi comise în Belgia, autorităţile judiciare de acolo având date despre suspecţi din zona Rădăuţi care ar fi fost implicaţi în astfel de fapte cu prejudicii foarte mari. Acum, la final de 2018, autorităţile belgiene încep să emită mandate de arestare pe numele celor pe care îi acuză de furturi de acest gen.
Cei doi suceveni amintiți în acest material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o eventuală condamnare definitivă.