Cei şapte ani de parteneriat între Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) şi Parcul Naţional Călimani (PNC) au fost marcaţi, în luna noiembrie, prin două activităţi în teren, la iniţiativa lector univ. dr. Codruţ Şerban, cadru didactic al USV şi voluntar al PNC.
Activităţile de igienizare desfăşurate de studenţi ai Facultăţilor de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Istorie şi Geografie şi Silvicultură, în Poiana Frumuşica, zona Vârfului Călimanul Cerbului (2013), dar şi pe traseul turistic din Rezervaţia de jnepeniş cu Pinus Cembra, au fost completate de o amplă acţiune de refacere a marcajelor de limită între zona de conservare durabilă şi cea de protecţie integrală (pătrat albastru încadrat de pătrat alb) din cadrul PNC .
Reamintim faptul că Rezervaţia ştiinţifică de jnepeniş cu Pinus cembra din interiorul Parcului Naţional Călimani este o arie protejată de interes naţional, unică atât în România, cât şi în Europa, a cărei valoare ştiinţifică a atras atenţia a numeroşi cercetători în domeniu. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 384,2 hectare şi a fost înfiinţată în anul 1971. Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore din grupa coniferelor, relict glaciar, iar literatura de specialitate consemnează prezenţa în Călimani a peste 2000 de exemplare, printre care şi cel mai în vârstă exemplar existent în Carpaţii Orientali, un arbore de 22 m înălţime şi cu diametrul trunchiului de 116 cm, estimat la 800 de ani.
Reuşita activităţilor comune USV – PNC din ultimii 7 ani, derulate prin implicarea studenţilor suceveni şi a echipei de profesionişti a PNC, nu se măsoară doar prin cantitatea de deşeuri colectate sau numărul de marcaje realizate, ci şi prin efectul pe care peisajele din Parcul Naţional Călimani îl au asupra voluntarilor care învaţă să preţuiască viaţa, să respecte natura şi să conştientizeze importanţa strategică a zonei pentru generaţiile viitoare.